woensdag 10 april 2019

Stamppot witte kool

hete pepertjes
Vandaag ga ik stamppot maken van aardappels en witte kool. Niet op de luie-huisvrouwen-manier hoor. Dus niet : de hele mikmak met een kwak zout in één pan koken, dan afgieten en stampen, op een bord scheppen, kuiltje met jus, ellebogen op tafel en binnen 5 minuten wegschransen. Zo dus niet.
Nee, ik ga van het koken net zo genieten als straks van het eten.
gesneden witte kool
Een aantal dingen kon ik al voorbereiden. Zoals het schillen en snijden van de aardappels, het snijden van de kool en het bakken van de uitjes met spekkies.
Ik kook de aardappels en de fijn gesneden witte kool apart. Aan de kool voeg ik voor het koken wat kruiden toe en een bouillonblokje. De aardappels snij ik in kleine blokjes, zodat ze snel gaar zijn. Van de met wat zout gekookte aardappels maak ik een puree, met o.a. boter, wat melk en nootmuskaat. Voor een stamppot roer ik er vaak gebakken spekjes en uisnippers doorheen. De spekjes en uit bak ik uiteraard apart. Dit keer met een snuifje gemalen rawit (gedroogd rood pepertje) erin om het enigszins (altijd lastig in te schatten met die kleine rode brandbommetjes) pittig te maken. Ik zou er ook een geraspte wortel doorheen kunnen doen, al was het maar voor de kleur. Maar ik ga niet enkel voor een wortel naar de supermarkt. Ze zien me al aankomen. A dirty mind is a joy for ever. Haha!
uitjes met spekkies
De gekookte kool roer ik dan samen met het pittige mengsel van spekje met uit door de puree heen. Dus die stamp ik liever niet fijn. Ik bak er een hamburger bij en maak van het bakvet wat jus. C'est tout. Eet smakelijk!