maandag 8 april 2019

Hij piept!

Lampje met alarm
Voor mij is het al met dit soort temperaturen zaak rustig aan te doen. Dus besloot ik wat te gaan knutselen met de fitting die ik vanmorgen bij Van der Feer gehaald en gekregen heb. Zoals verteld, wil ik het lampje dat een alarmsignaal afgeeft door middel van een indringende pieptoon weer gaan gebruiken. Echter, zonder daar mot mee te krijgen bij de APK keuring.
Ik heb daarom de fitting in een leeg plastic flacon gemonteerd. Van dat flesje heb ik eerst de bodem afgezaagd en in de dop een opening gemaakt, waar de bovenkant van de fitting doorheen kan.
in het flesje
De fitting zelf moest ik ook wat aanpassen. Hij zat in een houder waarin ook de contactpunten voor de elektriciteit zich bevonden. Die houder maakte deel uit van een groot achterlicht van een Fiat personenauto. Dus heb ik de fitting wat moeten aanpassen door met behulp van een kunststof kroonsteentje nieuwe verbindingspunten te maken. Nu kan ik de bedrading gewoon in de kroonsteentjes vastschroeven. Ik heb de fitting met lampje eerst in de flacon geschoven. Hij paste precies. Vervolgens heb ik de dop met het gat erop gedraaid en de fitting door het gat van de dop gestoken. Met wat kaal koperdraad (leve het ketels slopen!) heb ik de fitting gezekerd, zodat ie niet naar beneden (uit het flacon) kan zakken. De bedrading heb ik zo bevestigd, dat bij eventuele nattigheid er geen vocht bij de fitting kan komen. De draden gaan dus niet door de dop, maar onderlangs. Om binnenkomend vocht te voorkomen, heb ik ook de naden rond de fitting en de dop wat gekit. Waterdicht dus.
zo komt ie te hangen
Het geheel wordt als een klokje onder het chassis opgehangen. Bewegen betekent ook schuren, dus de flacon wordt ook vastgezet. De bedrading tap ik af van de achteruitrijlampen af. Ik heb het geheel eerst even getest. En met succes! Hij piept en.... goed hoorbaar. Veel beter hoorbaar dan voorheen in de behuizing van de achteruitrijlamp (zei de dove). Hoera, straks klinkt er gepiep als ik met de bus achteruit rijd. Misschien denk je : waarom niet zo'n piepdoosje gekocht? Nou, die zijn nog schreeuwend duur. Daarom.