dinsdag 4 april 2017

Over de verkeersdrempel

Achter ons huisje ligt een drempel in de straat. Dat ding zette mij op het verkeerde been voor wat betreft de toegang tot het tuintje / erf. Ik meende dat de stoep daar verlaagd was, maar de straat ligt dus hoger.
Dagelijks hoor ik auto's over die drempel gaan. Ik hoor ze, omdat het gepaard gaat met knallende en/of schurende geluiden. De onderkant van de auto's raken de drempel. Het viel mij op, dat het telkens dezelfde auto's waren. Van mensen hier in de buurt. Ik dacht : zoiets overkomt je een keer. De keren daarop let je wat beter op. Nee dus.
Kijkend naar hun rijtechniek, maken ze allemaal dezelfde fouten. Ze rijden te snel (het is een 30 km gebied) en ze remmen vlak voor de drempel sterk af. Ze begrijpen niet dat de neus van de auto tijdens het remmen naar beneden duikt. Met die extra lage voorkant nemen ze dan de drempel. De drempel is relatief lang (ik schat zo'n 15 meter). Op de drempel gaat er weer gas bij. Voordat ze de drempel verlaten remmen ze ook weer en tijdens het verlaten van de drempel slaat de voorkant van de wagen ook tegen het wegdek. En zo hotsen en botsen ze dan dagelijks minstens vier keer over de drempel. Ik weet niet hoe de onderkanten van die auto's er inmiddels uitzien. Maar dat zal niet best zijn.