zondag 2 april 2017

De bijbel lezen

Het is zondag. Een echte ZONdag, want de zon schijnt. En dus ook een rustdag, want dat houden we nog steeds in ere. Niet altijd hoor. Maar in elk geval geen lawaai maken. Twee weken geleden was iemand hier in de buurt de godganse zondag bezig met een hogedrukspuit.
Het is niet meer zoals vroeger, toen we op de zondag speciale nette kleren aan moesten trekken. Er was zelfs een periode, waarin ik in een drollenvanger liep. Afgezien van een bezoekje aan oma en opa verliep de zondag nogal saai. Het enige wat leuk was, was dat ik niet naar school hoefde. Ik moest eigenlijk voor de maandag erop een gezang of ander geestelijk lied uit mijn hoofd leren (hoezo indoctrinatie?), maar daar had ik ook nauwelijks zin in.
Er waren gezinnen waar dagelijks uit de Bijbel werd voorgelezen. Aan tafel. Voor of na het eten. Dat heeft mijn moeder nooit gedaan. Ik val trouwens in slaap als er voorgelezen wordt. Haha!
Nee, vandaag ben ik zelf in de bijbel gedoken. Nee, niet die Bijbel. De Fiat Ducato bijbel. Ik heb toch maar zo'n werkplaatshandboek gekocht. Weliswaar auf Deutsch, maar das mag der Spass nicht drücken. Of zoiets. Technisch Duits is heel anders dan het huis tuin en keuken Duits. Daar kwam ik midden jaren 70 achter, toen ik voor Siemens een conversieopdracht deed. Alle manuals (=handboeken) waren in het Duits! Ach so, ja. In Duitsland krijgen veel nieuwe anderstalige woorden een eigen Duitse versie. Afgezien van o.a. de Handy ( = mobieltje). De Duitstalige automatisering was verder hetzelfde. Ik heb zelfs een paar presentaties in die taal gegeven. Ach, ik dacht toen maar zo : ik spreek beter Duits dan jullie Nederlands.
Van wat ik ervan gelezen heb, is de Ducato bijbel erg verhelderend. Ik ben overigens niet van plan een diesel motorblok te reviseren. Ik kijk meer naar het concept en ik gebruik hem als naslagwerk. Zo las ik o.a. over alternatieve plaatsen waar je een krik onder kunt zetten. En hoe je de schuifdeur kunt afstellen of een bumper kunt demonteren. Er valt nog veel te lezen.