vrijdag 14 april 2017

Antidiefstal

Even terugkomen op de diefstal van de zoveelste kampeerwagen. Zo'n oude bestelwagen is natuurlijk niet zo goed beveiligd als een moderne (die overigens ook gestolen wordt). Afgezien van portierssloten is er verder in de oude bus niets extra's gemonteerd om het dievengilde buiten de deur te houden. Dus moest ik zelf aan de slag. Ik heb niet zoveel op met systemen die gaan toeteren en knipperlichten aanzetten. Daar kijkt niemand meer van op, vanwege de gevoeligheid ervan. Zelf ga ik ook niet kijken als ik dat getoeter hoor. Ik denk hooguit : Weer een autoalarm dat afgaat.
 Ik zou ook een klein leeg terrarium met attributen die aan een giftige slang doen denken
 op de bestuurdersstoel kunnen plaatsen. Desnoods met een briefje erbij : Let op, gifslang kruipt door de bus! Ik weet alleen niet hoe groot het risico is, dat iemand een bij toeval gevonden gifslang, of een beest waar hij van af wil, vervolgens in onze camper dumpt. Dan zou ik midden in de nacht me met mijn slechte geheugen opeens kunnen afvragen : "Wij hadden toch geen slang of....?" Zou een stikker met de tekst Niet storen! of Je schoonmoeder aan boord! helpen? De gordijntjes zijn immer altijd gesloten. Tja, je kunt de boel ook bedotten.
Ik las ergens dat iemand bij zijn camper een oude, kapot gevreten schoen, een dikke ketting en de afgeknaagd groot bot neergooide, alvorens hij een dagje ging fietsen of boodschappen doen. Meneer had helemaal geen hond. Haha!
Er zijn ook andere oplossingen, zoals een startblokkering en de meer fysieke in de vorm van allerlei extra sloten (o.a. op het stuur, de pedalen en de versnellingspook) tot een wielklem toe. Dieven willen snel hun slag slaan. Zodra de snelheid vertraagd wordt, wordt een diefstal minder aantrekkelijk. Neemt niet weg dat wanneer men per se dat voertuig wil hebben, het voertuig ook gestolen wordt.
Diefstal vertragen, alarm slaan en het voertuig kunnen lokaliseren door even te bellen met een bewakingssysteem.
Wat dat laatste betreft heb ik voor een tracker systeem met een bewegingsalarm gekozen. Zo'n systeem slaat alarm via een sms berichtje, als de wagen zich in beweging zet; van een locatie wegrijdt. Daarnaast kan ik via Google Maps zien waar de wagen is. In combinatie met een fysieke beveiliging (de bestuurdersstoel is geblokkeerd, zodat men niet achter het stuur kan kruipen en de startonderbreker staat aan) lijkt me dat een adequate oplossing. Alleen die telefoon, hè. Moet ik toch dat kolere ding aanzetten en gebruiken. Zucht.