dinsdag 11 april 2017

Dhz isolatiescherm

het eerste, zware, ruimte vretende scherm
Zoals je wellicht weet hadden we voor de camper in eerste instantie zo'n dik isolatiescherm om de voorruit en zijruiten te bedekken. Zowel tegen kou als tegen warmte en inkijk. Dat scherm hebben we verkocht, omdat het veel te zwaar was en veel ruimte innam. Ik kocht toen een lichter, kleiner scherm. Helaas bleek dat scherm in de praktijk ook niet te bevallen. De zijramen werden slecht afgedekt. Gelukkig kostte dat ding niet echt veel.
Toen Sonja weer een aanbieding van verduisteringsgordijnen voorbij zag komen, hebben we besloten om zo'n scherm ook maar zelf te gaan maken. Het voordeel is niet alleen dat het dhz-scherm straks precies zal passen.
We kunnen het schermdoek ook aan de binnenkant ophangen.
Tijdens droog weer gaat het doek aan de buitenkant. Bij bewolkt weer of regen verdwijnt ie naar binnen. In de wagen hangt ie aan een gordijn spiraal, dat boven de voorruit gespannen is. Het scherm vormt dit keer geen geheel. De zijruiten krijgen een eigen deel (in de vorm van een hoesje), zodat het apart verwijderd kan worden. Handig als er licht naar binnen moet. Ze zijn onderling uitwisselbaar; een kwestie van binnenstebuiten draaien. Het grote doek wordt met drie scheerlijntjes aan de onderzijde vastgezet. De aluminium ringen zijn dusdanig bevestigd, dat ze niet de lak kunnen beschadigen. In de wagen zitten de bovenkanten vast aan de zonnekleppen. Het hele geval is in opgevouwen toestand ongeveer net zo groot als het huidige te kleine. Dus lekker compact en licht in gewicht.