dinsdag 4 april 2017

Nachtmerries

Als ik slaap droom ik meestal. Als ik niet slaap droom ik ook vaak. Als kind al. Ik heb slechts drie nare dromen, die zich van tijd tot tijd herhalen. Mijn verklaring : ervaringen die grote indruk op mij gemaakt hebben of waarom ik me toen druk maakte.
De eindexamenklas van de HBS is er een van. Ik moest dat jaar, 1969, slagen, want ik moest in militaire dienst. De gedachte dat ik dat diploma niet zou halen, maakte me toen al erg onrustig. Een beetje vreemd, want in mijn klas bevond zich iemand die na zijn diensttijd alsnog de opleiding afmaakte. Hij vond het juist erg leuk weer op school te zijn. Ik keek daar heel anders tegenaan. Ik had een hekel aan school gekregen.  Ik droom van tijd tot tijd, dat ik in die eindexamenklas zit en de druk van het examen weer voel. Ik weet echter ook dat ik droom.
Dat laatste geldt niet voor die andere terugkerende nare droom. Die gaat over geld. Geld dat ik in mijn droom niet heb en wat tot paniek bij mij leidt met als grote vraag : hoe moet ik mijn gezin onderhouden, de hypotheek of huur betalen, enz.? Ik word dan zwetend wakker.
Als kind droomde ik een paar keer dat ik een kistje met geld vond. Hoera, ik kon mijn lieve mamma blij maken! Ik denk dat die dromen toen en later te maken hadden met onze financiële situatie in die tijd. Het was allemaal krap aan. Ik kon nog maar net boven de eettafel uit kijken, toen ik mijn mamma geld zag tellen en in haar huishoudboekje zag schrijven. Ze slaakte meerdere keren een zucht. Ze maakte een bezorgde indruk op mij. Ik beloofde haar toen, dat ik, als ik groot was, geld voor haar zou verdienen.
Een situatie bij mijn oma en opa thuis heeft ook bijgedragen aan mijn geen-geld-nachtmerrie. Het was op een zondag toen oma in de keuken stond te koken. Ze kwam in paniek de huiskamer binnen, want het gas was op! In de woonkamer, in de hoek bij het raam aan het gangetje stond de kast met de gasmeter. Die gasmeter leverde na inworp van een muntstuk een bepaalde hoeveelheid gas. Daar gingen dubbeltjes in, zodat er gas geleverd werd. Het geld werd wekelijks opgehaald. Helaas was er op die zondagmiddag geen geld in huis. Het witte schoteltje op de kast was leeg. Paniek en geruzie alom over met name opa's liefde voor de fles. Misschien vandaar mijn afkeer van alcohol. Uiteindelijk keerde de rust weer terug toen de buurvrouw tijdelijk drie dubbeltjes beschikbaar stelde.
Mijn derde nachtmerrie betreft het neerstorten van een straaljager. Dat ding vloog met een enorm lawaai over ons huis en de hoofden van mijn buurmeisje en ik. Ik beleef dan telkens weer dat schrikmoment, staande op de A4 in aanleg.