donderdag 27 april 2017

De zak krijgen


Via de gemeente krijgen we geregeld een envelop vol zakken. Ze zijn bedoeld voor het verzamelen van huishoudelijk plastic afval, bepaald soort verpakkingen en blik. De zakken worden op de maandag opgehaald. Daartoe heeft men aan lantaarnpalen speciale beugels bevestigd, waaraan men de zakken kan ophangen.
Opvallend is het aantal zakken dat al een dag nadat de ophaaldienst geweest is, aan de paal worden gehangen. Daar bungelen ze dan gedurende een week. Ze vallen vaak ten prooi aan katten, die de zakken openscheuren. Met alle gevolgen van dien. Ik weet van bepaalde mensen dat ze de rommel van nota bene hun eigen zak niet eens opruimen. Laat maar (weg) waaien, is blijkbaar hun devies. Anderen proberen mensen vriendelijk te attenderen op dagen, waarop de ophaaldienst niet langskomt. Zij hangen dan een briefje aan de lantaarnpaal. Maar er zijn altijd weer mensen die zich daar niets van aantrekken.
In bepaalde gevallen hang ik zo'n vroege zak aan de deurknop van de woning. Dat helpt. Even.
Ik geef toe, dat de inhoud van de zakken gaan geuren. Wij hangen zo'n volle zak buiten onder de overkapping of in de schuur. Vaak spoel ik met het laatste afwaswater blikjes en plastic bakjes nog even uit, om stank te voorkomen / verminderen. Wij hangen de zakken pas op de maandagochtend aan de paal. Op de dag dat ze opgehaald worden.