zaterdag 8 april 2017

De toekomst bepalen

Als ik ergens in een wachtruimte zit, kan het gebeuren dat ik een oude horoscoop lees. Meestal kloppen de voorspellingen niet. Ik ben veel gelukkiger dan men denkt. Denk ik. Haha!
Er zijn mensen die steevast dagelijks hun horoscoop lezen. En er die dag naar gaan leven. Ze laten de horoscoop hun toekomstig doen en laten bepalen.
Op dezelfde manier kijken velen naar de voorspellingen in de Bijbel. Opvallend is dat wanneer men spreekt over het einde der tijde (ook wel het vergaan van de wereld genoemd), men aan de huidige situatie in Syrië refereert. De verwoesting van Damascus zal volgens de Bijbel het begin van het einde zijn.
de Ark is al op weg?
Latere 'profeten' gaven zelfs een meer gedetailleerde voorspelling vrij. Nostradamus (16e eeuw) sprak over 2010 (Arabische lente?) als begin van het einde van de wereld. Zo werd al eerder voorspeld, dat de Derde Wereldoorlog zal beginnen in Tunis. Gevolgd door Egypte, Libië en uiteindelijk Syrië met de vernietiging van Damascus als eerste daad. De volgorde blijkt dus te kloppen. Damascus bestaat nog.
De vraag is in hoeverre de westerse grootmachten invulling geven aan deze voorspellingen. Bepalen zij op grond hiervan onze toekomst? Of worden zij door hoger hand 'gestuurd'?
Tegenwoordig worden voorspellingen gedaan door computers, robots. Sommige zijn daar behoorlijk goed in. Ze baseren hun uitspraken op informatie, die via internet beschikbaar is. Een beetje eng, dat wel.
Amerika heeft afgelopen week 59 kruisraketten afgevuurd op een militair vliegveld in Syrië. Als vergelding voor het gebruik van gifgas. Niet om de laatste daad goed te praten, maar 59 keer ruim een half miljoen dollars met één druk op de knop de lucht in jagen, is nogal wat. Hier in Dronten is het aantal mensen dat gebruikmaakt van de Voedselbank met bijna 20% gestegen. Gelukkig gaat het goed met de economie en ons. Zeggen ze.