zaterdag 15 april 2017

Koken op de camping

Koken is leuk. Helemaal wanneer er maar twee gaspitten zijn! Veel mensen laten zich daardoor beperken tot het veelvuldig eten van pasta's en stamppotjes. Nergens voor nodig, want ook met slechts twee gaspitten, kan je vrij uitgebreid eten. Zelfs met zo'n skottelbraai, zo wok op gas, maakten we complete maaltijden. Een kwestie van creatief zijn. Het is ook een kwestie van kooktijden kennen en daarmee rekening houden. Aardappels koken duurt lang. Tenzij je ze in kleinere blokjes snijdt. Groente wordt korter gekookt. Vlees kan je vooraf braden.
Over warm houden het volgende. Thuis hadden we ooit een houten kistje, dat aan de binnenkant bekleed was. Daarin werd de pan met gekookte rijst geplaatst om de rijst verder te garen. Die kist deed me denken aan de ouderwetse theemuts, die net als de kist ook gevoerd was om de theepot heet te houden.
Wie niet over zo'n kistje beschikte, plaatste de pan met rijst in een bed, ingepakt in een deken. Haha! Prachtig! Immers, dat kan op de camping dus ook! Zo kan je dus ook gerechten warm houden.
Zelfs met slechts één gaspit is het mogelijk om soep vooraf, aardappels met groente en vlees te bereiden. Wat wij vaak deden was eerst alles (wat na de soep kwam) apart bereiden en vervolgens in één koekenpan opwarmen. Zo ligt het immers toch ook op het bord? Vergeet de bbq niet. Op dat ding kan je ook bakken, braden en koken. En warm houden. Net als hete soep bewaren in een thermoskan. Het is allemaal net even anders dan thuis en dat is ook leuk.
Op die manier is het dus ook mogelijk op de camping een kleine rijsttafel te maken. Een kwestie van meerdere (nasi en bami)ballen in de lucht houden. O ja, vergeet niet voor vertrek even het vlees op het motorblok onder de motorkap leggen... 👀