dinsdag 20 januari 2015

Zweepslagen en executies

Er is/was nogal wat heibel over de executie van een landgenoot in Indonesië. Zelfs de regering en de koning maakten zich daar druk over. Ik vind het klinkklare onzin. Er zijn nu eenmaal landen waar nog keihard gestraft wordt. Ik geef toe, soms bij het beestachtige af. De doodstraf? Die strafmaat hanteert Amerika ook. Daar worden geregeld onschuldigen de dood ingejaagd. Maar ja, dat is onze grote vriend, Amerika. Dus dan is het oké.
Zint eer gij begint en stel je goed op de hoogte van de regels die in andere landen gelden. Ons land begint gelijk zo overdreven zielig te jammeren als criminelen straf krijgen. Maar ja, in veel landen doet men niet aan ramen lappen, werken in de groenvoorziening en straatjes schoonvegen. Daar zijn straffen nog echte straffen.
Ik heb meer moeite met de duizend zweepslagen die een blogger krijgt, omdat hij zich wat 'kritisch had uitgelaten over de islam'. Waarom? Omdat het hier om de vrijheid van meningsuiting gaat in het land Saoedi Arabië. Het gaat niet zozeer over de islam (wat is dat toch met dat woord?), maar over het feit dat Raif Badawi een blog erop na houdt. Dat vindt men in dat land een misdaad. Iemand die zijn gedachten en mening over een oliedom landje aan de wereld bekend maakt, dat mag in Saoedi Arabië niet. Afgezien van de zweepslagen krijgt Raif ook nog tien jaar gevangenis opgelegd, een boete van bijna twee ton en een reisverbod van tien jaar. Ook daar heeft men gekke rechters.
Hoe zit het met bloggende toeristen, die dat land bezoeken? Niet dat ik van plan ben ooit dat land te bezoeken, hoor. Maar gewoon voor de weet.