dinsdag 6 januari 2015

Drie Koningen

Vandaag is het Drie Koningen. De Wijzen uit het Oosten, Caspar, Melchior en Balthasar, gingen in Bethlehem op kraambezoek. Ze brachten goud, wierook en mirre mee. Geen speelgoed. Het is onduidelijk of het inderdaad om drie koningen ging of om astronomen. Ze reisden per kameel en zonder gevolg. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Dus zullen het geen koningen geweest zijn. En als het dan toch zo geweest zou zijn, dan waren het gierige koningen. Jezus, wat moet een baby nou met goud, mirre en wierook?
Ik heb nooit gehoord hoe ze daar in die stal zijn ontvangen. Er was vast geen beschuit met blauwe muizen. Er waren vast wel muizen in die stal, maar die waren grijs. Er was zeker geen beschuit. Heel anders dan tegenwoordig.
Tegenwoordig komen ook veel wijzen uit het oosten. Niet alleen met Kerst. Het hele jaar door. Ze zijn op een heel andere manier wijs. Het zijn er wat meer dan drie. Ze heten ook anders : Andrezej, Nicolae, Artan enz. Ze hebben gereedschap, een auto en wat elektronica mee. In hun eigen land zijn ze de koning te rijk. Ze beroven ons van onze kinderlijke goedgelovigheid. We hebben lang gedacht dat ze in het oosten minder ontwikkeld waren. Maar : Nu daagt het in het oosten. Hun licht schijnt overal.