zaterdag 17 januari 2015

De samenwerking

Als kind moest ik geregeld helpen in de huishouding. "Vele handen, maken licht werk", zei mijn moeder. Die wijsheid begon ik pas jaren later te waarderen. Sinds mijn huwelijk heb ik me van begin af aan ook ingezet voor het huishouden in ons optrekje.
woekeren met ruimte

Ik zat of lag niet op de bank te wachten op de thuiskomst van Sonja, die dan voor het eten zou moeten gaan zorgen. Zo ouderwets, lui en egoïstisch ben ik niet.  De 'werkzaamheden' gingen dus gewoon door. Zo ook vanmorgen. Na het ontbijt en de ochtendwandeling met Fenna, ging Sonja boodschappen doen. Eerder had ik gemerkt dat de wasmachine een was had gedraaid. Ik ben maar eerst met de stofzuiger door het huis gegaan. Fenna komt dan steevast met een tennisbal aankakken. Die mag ik dan met het mondstuk van de stofzuiger wegslaan. Dat doe ik tussendoor, want de hoofdklus blijft stofzuigen. Het kleed doe ik met een speciale borstel om ook haren van Fenna te verwijderen. Daarna ben ik met de dweil over de vloer gerend. We gebruiken voor het sopje een alles (dus ook vloeren) reiniger met Javaanse olie. Vraag me niet wat voor olie dat is, want dat geeft het etiket niet aan. Ik krijg er geen speciaal oosters gevoel van. Feit is wel, dat het lekker ruikt.
Vervolgens heb ik de was uit de machine gehaald en boven het trapgat aan het wasrek opgehangen. Ik heb daar aan een gording, onder het vlierinkje, een stang gemaakt, waar ik wasgoed als truien, vesten enz. op een hangertje kan ophangen. Dus die ruimte wordt ook benut. Tja, we moeten in dit huisje slim met de beperkte ruimte omgaan.
de hoogte benutten
Toen Sonja weer thuiskwam, was het koffietijd. Vanmiddag gaat ze met oma van de overkant naar Zwolle. Naar een kumpulan, een gezellige bijeenkomst voor Indo's. En andere geïnteresseerden. Maar die laatste groep zie je er nauwelijks. Straks ga ik even naar de bouwmarkt, want het afdakje heeft nog een regengoot nodig. Werk aan de winkel!