zondag 18 januari 2015

Een regengoot ophangen

Gisteren ben ik even naar de Gamma gereden. Met de auto, want ik wilde nogal grote dingen kopen. Het afdakje moest nog voorzien worden van een regengoot, zodat het hemelwater niet zo op het terras klettert. De goot moest bijna 6 meter lang worden. De afvoer komt aan de vrije kant van het terras. In de doorgang tussen de huizen bevindt zich een afvoerput, zodat van wateroverlast geen sprake kan zijn.
Omdat het geld me niet op de rug groeit, kocht ik van die ordinair grijze regengoot. De gekleurde, bruin of groen, was duurder. Voor zes meter goot was ik zo'n 13 euro kwijt. Maar dat was nog niet alles. Ik had ook nog wat koppelstukken, een afvoerpijp, eindstukken (waarvan een met afvoer) en montagebeugels nodig. Die beugels zijn behoorlijk prijzig. Ze zijn van aluminium (ijzeren waren er niet) en kosten ruim 3 euro per stuk. Kassa!
Omdat ik een bescheiden afvoerpijp wilde, zodat hij overeenkomt met de maat van de houten staanders, koos ik voor een 60mm in plaats van een 70 of 75 mm. Helaas liep ik tegen het probleem aan, dat er geen verloopstukken op voorraad waren, om de 60mm pijp op het 70 mm eindstuk aan te sluiten. Toch heb ik me gehouden aan de 60mm pijp omdat ie mooier staat en wacht maar af totdat de
verloopstukken er zijn.
Kom ik na veel gepuzzel en zoeken bij de kassa's, staan daar flinke rijen! Ik heb de kar maar even geparkeerd en ben op mijn dooie gemak wat gaan rondkijken. Op de verfafdeling zag ik blikken staan die sterk afgeprijsd waren. Dat kwam mooi uit, want ik wil de gordingen op zolder een likje verf geven. Voor iets meer dan 5 euro kon ik nu een blik Flexa inslaan.
Na terugkeer, de lunch en het uitlaten van Fenna heb ik de goot rechttoe rechtaan gemonteerd. Omdat ik ook nog voor het avondeten moest zorgen liet ik het daarbij.
Vanmorgen stond de goot vol regenwater. Ik heb alsnog wat afschot aangebracht met behulp van plaatringen. Een klusje zonder lawaai : twee schroeven lossen, een ring ertussen en weer aandraaien. Maar ja, het is wel zondag. Het regenwater loopt nu wel keurig richting de afvoer. Ik heb de regenpijp voorlopig gemonteerd, in afwachting van de verloopstukken. O ja, ik dacht in de woonkamer even een 45 graden bochtje op de pijp te kunnen lijmen met pvc lijm. Ik had keurig een krant op de eettafel gelegd om de boel netjes te houden. Wat denk je? Laat ik het geopende lijmpotje op de grond vallen! Grrr! Alarmfase rood! Gelukkig konden we alles goed schoon krijgen met wat aceton. Dat spul hebben we vooraf eerst getest op een restant vloerdeel. Je weet maar nooit.