zondag 18 januari 2015

Zondag, rustdag en rijstdag

Het is zondag en toch ben ik heel even bezig geweest met een klusje. Even de dakgoot op afschot gezet. En een pot lijm over de vloer van de huiskamer gegooid. En toch, de zondag is voor mij nog steeds een bijzondere dag. Een rustdag. Niet dat ik de hele zondag op de bank doorbreng, hoor. Maar geen geluiden van timmeren, boren, zagen en dergelijke. Het heeft te maken met mijn opvoeding. Als kind moest ik ook zondagse kleding aan. Dat doe ik dus niet. Dat heb ik onze kinderen ook nooit laten doen. Ik ben me ervan bewust dat om ons heen mensen zijn, die nog op de voor mij ouderwetse manier kerkelijk zijn. Die respecteer ik ook. Dat speelt ook mee in mijn gedrag op de zondag.
Zondag, rijstdag
Het stoort mij wanneer ik op een zondag gedurende langere tijd een zaagmachine, boor of een hamer hoor. Iets zegt mij dat het niet zo hoort. Mijn moeder was erg christelijk. Ze ging ook vaak naar de kerk. Ik heb mijn vader slechts een keer in een kerk gezien. Nota bene in een katholieke kerk. Dat was omdat een dochter van hem (en dus een zus van mij) overstapte naar dat geloof. Heel opvallend eigenlijk, want ik hoorde mamma vaak zeggen dat ons geloof (Nederlands Hervormd) het beste geloof was. Ook omdat het Koninklijk Huis tot dezelfde kerk behoorde. Katholieken waren volgens haar veel te  gemakkelijk met zondigen, want ze konden naar de biecht en ze lazen de bijbel niet. En vrijdags aten ze vis.
Mijn pa dus in een katholieke kerk. Voor hem was dat net als viool spelen. Daar had ie ook helemaal niets mee. Haha! Hij was zelf wel gedoopt, maar ging nooit naar een kerk. Mamma ging vaak alleen. Thuis deed pa dan de afwas en pakte daarna de stofzuiger. Als hij daarmee klaar was ging de koffer met de platenspeler open en draaide hij anderhalf uur C&W muziek met een wat hoger geluidsvolume dan normaal door mamma was toegestaan ('denk aan de buren!'). Zodra hij het koffiezetapparaat aanzette wist ik dat mamma vijf minuten later weer thuis zou komen. Dan was alles weer normaal. Dan was de zondag weer een rustdag. Maar dus ook een rijstdag.