vrijdag 9 januari 2015

Dat zoek je maar zelf uit, jôh!

Die uitdrukking gebruikte mijn vader vaak tegen zijn grote jongens. Dus ook tegen mij. En dus zochten we vaak zelf onze zaakjes uit. Zonder hulp van pa. We baalden er vaak van.
Mijn broers en ik, wij hebben onszelf veel bijgebracht. We waren tot op zekere hoogte autodidacten. Ik heb er vaak aan terug gedacht. Op een dankbare manier.
Omdat ik veel zelf heb moeten uitzoeken, heb ik veel zaken beter onthouden. Ik heb er veel van geleerd. Op mijn werk hanteerde ik ook geregeld pa's motto. Al bracht ik dat wel op een vriendelijker manier en lette ik erop dat het vraagstuk opgelost werd. Vaak deed ik net alsof ik het antwoord op de vraag niet wist. Of zei ik hooguit dat het in manual zus en zo ergens stond. Sommige medewerkers hadden in de gaten, dat ik opzettelijk zei dingen niet te weten. Ze hadden er vrede mee.
Het kwam erop neer dat ik pa's houding weliswaar heb overgenomen, maar dan op een enigszins acceptabeler manier. Zelf uitzoeken en onderzoeken is veel leerzamer, dan alles voorgekauwd krijgen.