zondag 4 januari 2015

Een seniorenwoning

Om gezondheidsredenen zijn we dus kleiner gaan wonen. Helaas konden we geen hypotheek meer krijgen. "Vanwege uw leeftijd", werd mij droogjes medegedeeld. Ik had de oude hypotheek wel nog 15 jaar kunnen laten doorlopen, maar een nieuwe (nb. aanzienlijk lagere) afsluiten was niet mogelijk. Leve de idiote financiële wereld!
Dus werd het ongewild een huurwoning. Hoewel de woning gebouwd is voor ouderen, mankeert er behoorlijk veel aan. Op de eerste plaats is deze woning slecht geïsoleerd. Dat zou je een ouder iemand niet willen aandoen, maar toch. Onze hoekwoning geeft veel kou van de buitenmuur en de vloer. De woning heeft wel dubbel glas, maar geen HR++ wat wij gewend waren. Er wordt veel geklaagd over kou. Het lijkt alsof de capaciteit van de aanwezige radiatoren onvoldoende is.

De bediening van de openslaande ramen is voor zeer lange oude mensen. Ouderen van normaal postuur ( ze schijnen te krimpen met de tijd, maar dat weet dus niet iedereen) kunnen niet zelf de ramen openen of sluiten zonder daarbij een stoel of trap te gebruiken. De bovenste luikjes zijn voor ouderen helemaal niet te openen. Ze zitten nog hoger.
Het toilet is erg klein. Bij het betreden van de kleine ruimte loopt men tegen een wastafeltje aan.  Dus wie hulp nodig heeft of in een rolstoel zit, kan het beste de pot op. Letterlijk en figuurlijk. Het toilet heeft ventilatie. Helaas waait de wind via de afvoerpijp zo kamer 100 binnen! Aan de andere kant : het houdt de zit kort tenzij je de jas aanhebt.
De woonkamer heeft een open keuken. Bij sommige woningen is een lichtkoepel aangebracht. Er zijn geen glazenwassers gevonden, die de koepels wil lappen. De koepels geven weliswaar extra licht, maar ook extra warmte in de zomer. De entree zowel voor als achter is dusdanig, dat een brancard niet in of uit kan.
De deuropeningen zelf zijn wel goed breed en er zijn geen drempels. De badkamer is redelijk toegankelijk. Om dat te bereiken heeft men de verwarming hoog tegen het plafond opgehangen. Ook hoog zit de mechanische ventilatie in die ruimte. Die zuigt direct de verwarmde lucht weer weg. Naar buiten.
De zolder is eigenlijk berg- of logeerruimte. Tenzij traplopen en een zwaar dakraam openen (bediening hoog) geen enkel probleem  is.  Door de positionering van de woning (met de achterzijde naar de straatkant) heeft bezoek de neiging om achterom te komen. Daar is geen bel en ook geen huisnummer, tenzij je die zelf aanbrengt.
de kast onder de trap
De ruimte om het huis is bedoeld voor hen, die nog lenig door de knieën kunnen en voor het onderhoud kunnen zorgen. Een onderhoudsvrije tuin zou fijner geweest zijn. Wie die zelf maakt, moet bij het verlaten van de woning hem weer in de oorspronkelijke situatie terugbrengen.
Er is ook nog een kast onder de trap. De deur is nog geen 1,20 meter hoog. De afmeting is waarschijnlijk gebaseerd op de gedachte dat oude mensen vaak krom groeien en dus zo gemakkelijk de kast in kunnen kruipen. Er zit overigens geen verlichting in de kast. Wat ruimte betreft bevalt de woning wel. Al moet je er wel slim mee omgaan. Net als met de rest van het huis.
En tot slot : zo'n eenvoudig incompleet huisje kost ook nog 550 euro per maand.