zondag 11 januari 2015

Selectief meeleven

Afgelopen jaar zijn alleen al in Irak ruim 70.000 mensen omgekomen door het oorlogsgeweld dat gebaseerd is op verschillende geloofsgroepen. Voor dat grote afgrijslijke aantal is nooit een stille tocht gehouden.
Hetzelfde geldt voor de slachtoffers in Syrië. Het vreemde is dat onze ministers stug volhouden als zouden er geen verbanden bestaan tussen datgene wat recent in Parijs is gebeurd en wat er hier gaande is. Het gaat dus niet over warm gelopen Eskimo's of op hol geslagen Albanezen of boze Polen. Het gaat in alle gevallen  om islamitische fundamentalisten met elk een eigen extreme interpretatie van hun geloofsboek.  Wat ze ook gemeen hebben is dat ze geen enkel middel schuwen om anderen hun geloofsovertuiging op te leggen. Hun duivelse boosheid is van monsterlijk omvang.
Ze doen me denken aan de kruistochten, toen iedereen met het zwaard bekeerd moest worden tot het christendom. Ze waren ook gebaseerd op een geloof, het Christelijke. Maar ja, dat was zo'n 900 jaar geleden.Toen was men nog 'achterlijk'.
Ik vind het onbegrijpelijk dat de regering Syrië-gangers (Jihad strijders) weer toelaat in eigen land. "We houden ze scherp in de gaten" hoor ik onze minister zeggen. Dat deden ze in Frankrijk en de VS ook. En toch liep het weer uit de hand. Ik meende te weten dat in vreemde krijgsdienst treden tot verlies van de Nederlandse nationaliteit zou leiden. Maar dat is blijkbaar niet zo. Of niet meer.
Onze veiligheid staat op het spel. Dat moet toch tot behoorlijk serieuzere maatregelen leiden? Nee, we zijn bang en als we dat niet zijn worden we wel bang gemaakt.
We discussiëren uitgebreid over wel of geen boerka op straat. Onze eigen militairen is zonder gedoe verboden in uniform over straat te gaan. We krijgen adviezen over geen cartoons van en vooral niets durven zeggen over deze moorddadige beleving van de islam. Wat een laffe
houding!
Velen gaan de straat op om te betogen voor vrijheid van meningsuiting. Een opvallend gebeuren, want die vrijheid is in de grondwet vastgelegd. Anderen moeten met hun neus op dat artikel gedrukt worden. Niet wij.
Nog even en dan is alles weer als gewoonlijk. Straks gaan veel deelnemers net zo gemakkelijk weer naar Middellandse Zee landen als Turkije en Egypte, waar veel mensen in gevangenissen zitten vanwege hun mening. Maar ja, die vakanties zijn nu eenmaal voor al die huichelaars lekker goedkoop.