zondag 25 januari 2015

Ali Baba en de 40 rovers

Snackbar Ali Baba
Uit Lelystad Haven hoorde ik dat er een Buurtwacht is ingesteld. Ik weet niet of die uit nood ontstaan is of vanwege preventie. Het is helaas wel zo, dat de wijk nogal wat 'lastige' inwoners kent. Naarmate men verder de wijk ingaat vanaf het buurthuis, wordt het merkbaar minder. Dat is niet alleen te zien aan de hoeveelheid zwerfvuil, maar ook aan de verpauperde uitstraling van bepaalde woningen. Die indruk kregen kijkers tijdens de verkoop van onze woning aan de Ringdijk ook. Ze vonden dat het vanaf de entree (rotonde aan de Houtribweg) erg mooi uitzag, maar verder achterin in de wijk aanzienlijk minder.
Ik hoorde een tijd geleden dat de snackbar Ali Baba failliet is. Dat is jammer. In 1996, toen wij naar Haven kwamen, was de snackbar nog in aanbouw. Niet veel later vonden onze oudste twee tieners daar een baantje in de bezorging en de keuken. In die beginperiode zagen zij zaken die hygiënisch gezien niet door de beugel konden. Door aan de bel te trekken bij de feitelijke eigenaar, kwam daar snel verbetering in. Zelf bezochten we niet zo vaak de frieten en pizza tent van Ali. Maar als ik langs ging, kreeg ik vaak een extra schep friet vanwege mijn opruimwerk op en rond de parkeerplaats. Zou dat hem de kop gekost hebben?
Met de komst van een tweede snackbar, Picobello, werd het voor Ali moeilijk. Al moet ik zeggen dat Ali al om 21.30 uur de boel opruimde, terwijl de openingstijd tot 22.00 uur meldde. Ik zag ook vaak veel medewerkers daar bezig. Die aten ook van de karige(?) omzet.
Aan de andere kant is het voor de Picobello weer een pluspunt. Ali Baba is niet meer. De een z'n dood is de ander z'n friet dood.