In Lelystad is de gemeente gebotst met leden van het buurthuis De Joon. Het buurthuis moest van de gemeente verhuizen naar een MFA. Maar zoals gewoonlijk gebeurt zoiets op typisch ambtelijke wijze. En dat betekent in Lelystad, dat van enig fatsoenlijk overleg geen sprake is en dat men als direct betrokkenen weinig inbreng heeft.
De werkwijze herinnert mij aan de manier waarop het buurthuis De Windhoek in Lelystad Haven in een MFA werd opgenomen. Toen heeft de gemeente op slinkse wijze de buurtvereniging De Windhoek uitgewerkt. Daar speelde de gemeente Lelystad een smerig spelletje, door eigen mensen naar voren te schuiven en zelfs plaats te laten nemen in het bestuur van de buurtvereniging! Bestuursleden worden normaal gekozen, maar toen niet. De (vrijwillige) kinderopvang werd onder leiding van een botte, achterbakse CU bemoeial beëindigd en in handen van de SKL gespeeld. Dat ging ten koste van de verenigingskas. Er werd namens de vereniging een dure kracht ingehuurd. De
Wijkvereniging werd vervolgens uit het gebouw verbannen. De ruim 140 gezinnen in de wijk werden zodoende gedupeerd. Natuurlijk waren er ook verraders onder de leden. Die heulden met de gemeente met een leuk baantje in het vooruitzicht. In een paar gevallen is er zelfs politie ingezet.
Na de opening van de MFA (het buurthuis werd verbouwd en fysiek en organisatorisch gekoppeld aan de basisschool), kwam er geen hond meer. Hoewel, een paar dan. Die hadden meegewerkt met de gemeente.
Toen ik het eindresultaat zag, vroeg ik me af waarom de gemeente voor zo'n brute, achterbakse overval had gekozen in plaats van een samenwerking met de zittende partijen. Maar wat dat laatste betreft is de gemeente, gezien de kwestie De Joon, blijkbaar nog steeds niet toe in staat. Jammer. Zo help je enkel het vrijwilligerswerk en de participatie in een wijk om zeep.