dinsdag 13 januari 2015

Een extra radiator aansluiten


Oud en nieuw...
Omdat het vandaag toch niets zou worden met het maken van het afdakje, besloot ik (pas) vanmiddag de (nieuwe) radiator in het toilet op het cv systeem aan te sluiten. Ik had al een en ander voorbereid. Zo waren de cv pijpen al op maat gesneden, de benodigde koppelingen in huis alsmede de muurbeugels. Het was een klusje dat ik niet eerder had gedaan. Maar zoals je weet : bij mij gaat het op z'n Japans. Dus eerst een paar keer goed afgekeken en nu zelf nog beter (na)doen.
Ik heb eerste de stekker van de ketel eruit getrokken. Daarna heb ik een aantal radiatoren dichtgedraaid. Voor deze klus moest ik voornamelijk in de badkamer zijn. Gelukkig bevindt de aftapplug zich ook in de badkamer.
Toen het systeem leeg was, ben ik begonnen met het losmaken van de oude koppelingen in de badkamer. Die zaten behoorlijk stevig aangedraaid. Maar het lukte wonderwel. Nadat ik de oude leidingen had verwijderd, heb ik de nieuwe aangesloten. De hoofdleiding (22mm) moest wat langer worden. Bestaande leidingen en koppelingen waren geschilderd. Ik nam bewust een risico door op de oude hoofdleiding de bestaande afdichtringen en moeren van de oude knelkoppelingen niet te vervangen. Dat zou namelijk nogal wat extra werk inhouden vanwege al die verf. Ik moest dan ook de oude afdichtringen verwijderen. En in dat alles had Wimmie dus geen trek. Ik moest hier en daar ook wat pijpen buigen. Erg leuk om te doen als je daar nauwelijks ervaring in hebt. Haha!
De retourleiding van de radiator in de badkamer bestaat uit twee delen. Slordig! Toch heb ik ervoor gekozen deze niet alsnog te vervangen door één heel stuk. Dat komt misschien nog wel, als ik me begin te ergeren en niets anders te doen heb. Overigens zijn beide leidingen van koper...
slordige retourleiding...
Toch lukte het mij om binnen twee uur de extra radiator aangesloten te krijgen. Tijdens het weer bijvullen van het systeem, hoorde ik een gil uit het toilet komen : "Het lekt!" Snel de kraan weer dicht en naar beneden gesneld. Daar zag ik tot mijn opluchting, dat een aftapkraantje op de nieuwe radiator nog niet dicht gedraaid was. Foutje! Pffff! Dus even alsnog dichtgedraaid en het vullen hervat. In de badkamer bleef het stil. Verdacht stil. Geen sissende of druppelende geluiden. Toen ik het cv systeem gevuld en aangezet had, ben ik even in de badkamer gaan kijken. De knelkoppelingen waren op één na zo droog als de kont van Sinterklaas. Een één hing een druppeltje. Die moer heb ik nog een ietsepietsie aangetrokken.
Inmiddels is het weer warm in huis. En op het toilet! Yeah! Nu nog een likje verf.