Het is verdacht stil rond de ramp met vlucht MH17. Men was er als de kippen bij om Rusland met een boycot te confronteren. Gezien de omvang van de ramp verwachtte ik meer en geregeld nieuws over de vorderingen rond het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 boven oostelijk Oekraïne. Ik sta niet alleen in mijn verwondering rond de stilte. Vooral in het buitenland vindt men het nogal vreemd, dat onze regering zwijgt over het onderzoek.
In Duitsland is men al heel ver gekomen met een onderzoek. Daar heeft een onderzoeksbureau achterhaald wat er op die zwarte dag van 17 juli 2014 in het oosten van Oekraïne is gebeurd. Op die bewuste dag werd een luchtafweerinstallatie het dorp Snischne binnengereden. Het betrof een mobiel BUK luchtafweersysteem dat opvallend genoeg op een burgervoertuig het dorp binnenreed. De BUK was zichtbaar voorzien van vier raketten met witte koppen. De raketinstallatie reed op eigen kracht een akker op. Niet veel later, vlak voor het neerstorten van vlucht MH17, hoorden dorpsbewoners een harde knal die de omgeving deed schudden, gevolgd door een langdurig angstaanjagend geluid. Dat eindigde in nog een knal, maar dan op grote hoogte. Binnen een minuut zagen zij een vliegtuig brandend neerstorten.
Video opnames laten vervolgens weer de BUK installatie zien, die op hetzelfde burgervoertuig het dorp verlaat. Opvallend is dat het raketsysteem één raket mist. Er zijn nu nog maar drie koppen te zien. Een lokale commandant van de separatisten geeft toe, dat op die dag een Buk installatie op weg was naar het dorp. Maar naar zijn weten zou het transport halverwege teruggekeerd zijn naar de grens. Hij ga voor de camera nog wel even aan, dat zijn verklaring niet de waarheid hoeft te zijn. Onduidelijk blijft wie verantwoordelijk was voor het afvuren van de raket en of het al dan niet een bewuste lancering is geweest.
Een ander onderzoek vertelt over een Oekraïens jachtvliegtuig dat op die bewuste dag was opgestegen voor een speciale missie. De SU-25 was uitgerust met speciale raketten om vijandelijke vliegtuigen neer te halen. Op het militair vliegveld begreep het grondpersoneel niet waarom die raketten gemonteerd moesten worden. De separatisten beschikten namelijk niet over vliegtuigen. Na terugkeer ontbraken de raketten en zei de piloot dat het een verkeerd toestel betrof. 'Dat toestel bevond zich op een verkeerd moment op een verkeerde plaats', zo zei hij. Zou het politiek gezien vervelend zijn, indien het laatste verhaal waar blijkt te zijn? En dat men daarom geen haast heeft met het onderzoek?