woensdag 14 januari 2015

Golfplaat op rol aanbrengen

Toen ik vanmorgen door Fenna werd uitgelaten, zag ik een mooie opkomende zon en hier en daar wat blauw! Een nieuwe dag met weer nieuw kansen en mogelijkheden kondigde zich aan. Daar maakte ik gelijk dankbaar gebruik van.
Stempeltje eronder
Mijn trouwe workmate is al flink hersteld, dus...
Vorige week hebben we een golfplaatje gekocht. Het meet 6.00 x 2,50 meter! Ja, het is één hele plaat, die opgerold kan worden. Zoals ik al eerder schreef, moet de plaat een stukje onder de dakgoot geschoven worden om hem te kunnen monteren.
Omdat de plaat een geheel vormt, kan ik dat dus pas doen als de hele plaat uitgerold en wel keurig op z'n plaats ligt. Maar ja, het houten dakbeschot / frame is niet zo robuust dat het mij, een accu schroefmachine en een doos speciale schroeven kan dragen. Dus moet de boel ondersteund worden met stempels. Gelukkig heb ik nog een paar grote palen liggen, die ik als stempel kan gebruiken. Dus dat probleem is opgelost.
Handige ladder
Om zonder problemen op de golfplaat te kunnen gaan zitten zonder de boel te beschadigen en/of er doorheen te zakken, is ook een speciale doch eenvoudige constructie nodig.
Ik heb hiervoor wat halfrond hout gebruiken. Die halfronde palen legde ik tussen twee golven van de golfplaat in, precies haaks op twee dragers. Daarop kon ik een houten plaat leggen, waarop de monteur kan zitten.
Omdat ik een goede, maar fysiek lichtgewicht monteur nodig heb, wilde ik een beroep doen op Mike. Ik overwoog eerst Fenna te instrueren, maar dat is zo'n eigenwijze Friezin. Toen dacht ik kleinzoon Tim te vragen, maar die moest eerst naar school. Na een serieuze afweging kwam ik bij een student Economie terecht, die zei dat hij vandaag thuis zou zijn.
Ik heb ook overwogen de plaat in delen te monteren, maar dat vonden we zonde.
Zere knieën....
Een naadloze plaat over bijna 6 meter staat toch veel mooier? De student kwam aanzienlijk later dan ik had gehoopt. Had ik kunnen weten. Dus ben ik zelf maar de hoogte ingegaan. Wat een gymnastische toeren! En wat ben ik nog lenig (morgen misschien helemaal niet meer)! En wat een slimme, sterke constructie! Je moet natuurlijk wel vertrouwen hebben in je eigen oplossingen. De hele klus verliep erg snel. Eerst de plaat helemaal uitgerold op het dakbeschot. Daarna onder de goot en mooi aansluitend geschoven. Vervolgens de schroeven (op de golf) erin gejast. De regenbuitjes gebruikten we om even te pauzeren, want het moet wel leuk blijven. Vooral mijn knieën hadden veel te verduren. Mede dankzij een ladder die op allerlei manieren uitgeklapt kan worden, verliep het klimwerk soepel.
De afgelopen periode hebben we de luifel erg gemist. Daar werd Fenna even afgedroogd als ze in de regen was uitgelaten. Daar stonden ook de laarzen en de paraplu. En daar stonden de fietsen na het boodschappen doen, om uitgeladen te worden. Lekker droog. Vanaf vanmiddag kan het allemaal weer! Joepie!