donderdag 7 juli 2022

Met smoezen wegkomen

Tegenwoordig hebben volwassenen en kinderen allerlei smoezen of leugens als reden voor eigen falen. Vaak op een medelijden wekkende manier gebracht. Niet alleen de bezorger van DHL gebruikt ze als ie weer eens zijn planning niet haalt ("u was niet thuis"). Ook anderen doen steeds vaker een beroep op de smoezendoos. Volgens mij komt dat niet alleen wegens gebrek aan kennis en kunde. Al langere tijd weigeren mensen hun verantwoordelijkheid te nemen.
Zelfs in de situaties waarin ik conform de regelgeving met een aangelijnde hond loop, die aangevallen wordt door een loslopende hond. Men verzint dan allerlei smoezen, waarom hun hond Fenna aangevallen heeft. Men gaat dan volledig voorbij aan hun eigen overtreding. Namelijk het feit, dat ze hun hond niet aangelijnd hebben.
Laatst verontschuldigde Rutte zich over het uitblijven van hulp voor mensen in nood, dat het door de drukte vanwege de Toeslagenaffaire komt. "Ach ja, geef die slachtoffers maar weer de schuld", dacht ik gelijk. Gelukkig dachten mensen van de oppositie ook zo. Rutte faalt, maar ook hij wil dat niet toegeven en komt met een smoes. Zo zijn er nog veel meer smoezen in de politiek. Ik heb het nog niet uitgezocht, maar ik las ergens dat minister Van der Wal (geen deskundigheid op het gebied van natuur en stikstof) gezegd zou hebben, dat minderen van het aantal boeren bedoeld is voor de woningbouw. Als dat zo zou zijn, dan is het hele stuikstofverhaal in relatie tot natuurgebieden ook een rotsmoes.
"In Noord Holland kan men door een snelheidsverlaging van het verkeer daar 30.000 woningen gaan bouwen", beweert ze. Volgens echte deskundigen klopt dat niet. Om dat effect te kunnen behalen zou volgens hen de KLM vloot gehalveerd moeten worden.
Hoe dan ook, ik leef in een wereld van smoezen en mensen die hun verantwoordelijkheid niet meer willen nemen.