dinsdag 19 juli 2022

Op de fiets

Zoals van plan ben ik vanmorgen naar de garage geweest. In Lelystad. Ik heb de fietsdrager aan de trekhaak gehangen en mijn fiets meegenomen. De onderhoudsbeurt voor de airco zou 1 á 1,5 uur duren en ik had geen zin om bij de receptie (zonder airco) die tijd voorbij te laten gaan.
Geheel volgens plan kwam ik ruimschoots op tijd bij de garage aan. De Matrix zou om 09.00 uur aan de beurt zijn. Nadat ik de sleutel had afgegeven, ben ik op de fiets gestapt en zette ik koers naar een mij bekende omgeving : Lelystad Haven.
Het fietsen was nog goed te doen, want het was nog niet erg warm. De rijwind en de trapondersteuning scheelden ook een slok op een borrel. Ik fietste een
mij bekende route, omdat ik in de buurt een tijdje in een werkplaats gewerkt heb van een webwinkel in fietsen. Ik passeerde later de lik, nor, gevangenis en het blijft toch vreemd om daar op die parkeerplaats mensen te zien, die elkaar vrolijk begroeten. Ik heb daar een keer mensen met een spandoek zien staan. Op dat doek de tekst "Hoera, weer vrij!" Ik weet niet wat de slachtoffers van zo'n gestrafte daarvan zouden winden. Ik zou me doodschamen als ik weer vrij zou komen en incognito de locatie verlaten.
Het stukje over het Woonhavenpad richting de fietsbrug was wat nostalgisch. Ik zag veel andere schepen / woonboten en arken liggen. Maar ook oude bekende. Het was daar vooral leuk fietsen, omdat het fietspad in de schaduw van de bomen lag. Eenmaal in Haven aangekomen ben ik langs onze voormalige woning gefietst. Hij staat weer te koop.
De Ringdijk zelf is opnieuw ingericht. Dit keer zoals we dat eind jaren 90 voor ogen hadden. Maar toen had de gemeente andere ideeën, die niet aan de toenmalige eisen van de bewoners voldeden. Maar nu is er wel volop parkeerruimte en heeft men veel groen verwijderd. Men was overigens nog bezig met de bestrating bij de aansluiting op de rotonde bij de sluis. Gevolg was een opstopping van auto's. Gelukkig was ik op de fiets en reed glimlachend door, richting het Markermeer. Onderweg zag ik nogal wat zwerfvuil liggen. Blijkbaar heeft niemand mijn opruimwerk overgenomen. Via de jachthaven ben ik over het industrieterrein Noordersluis naar het centrum gefietst. Ik had geregeld schaduw onderweg, maar ik begon toch te merken dat het alsmaar warmer werd. Na een kost bezoek aan het centrum ben ik naar de garage gefietst. Daar kwam ik na 10.00 uur aan en zag ik de Matrix al weer buiten staan. Ik heb vlug de fiets op de drager vastgezet en ben met een zeer koele airco tevreden naar huis gereden.