zaterdag 16 juli 2022

Longen en gaswinning

Er worden pilletjes aangeboden, die de longen zouden reinigen. De reclame ervoor doet mij denken aan de speciale 'briketten' die ik eens per jaar in onze allesbrander verbrandde. Die briketten reinigden het rookkanaal. Iets wat tot mijn verbazing klopte, want mijn dhz schoorsteenveeg acties na zo'n reiniging leverden nauwelijks enige roet op.
Of die pillen ook zo goed zijn betwijfel ik. Zou men na het roken dan even zo'n pilletje moeten slikken om de longen weer schoon te krijgen? Volgens mij zouden niet alleen rokers maar in elk geval alle inwoners en bezoekers van de Randstad dat soort pillen dagelijks moeten gaan slikken.
Ons land wil aardgas gaan boren in de Noordzee. Dus eerst iedereen van het gas af en nu weer aan het gas? Of is het misschien tot het kabinet doorgedrongen, dat er sprake is van een lang veranderingsproces in plaats van sec met een mededeling een knop willen omdraaien? Niet voor niets lopen overheidsprojecten structureel uit de hand. Trouwens, er zijn milieubewegingen, die zich fel verzetten tegen boringen in de Noordzee. Niet alleen Nederlandse, ook Duitse. De boringen zouden onder meer plaatsvinden bij/in de Waddenzee ten noorden van de provincie Groningen.
Met een belangrijke brandstof als gas, verwacht ik een soort van back up systeem. Ik weet niet in hoeverre men op andere locaties dan de Groningse boorputten achter de hand heeft voor calamiteiten zoals nu. Groningen heeft volgens deskundigen het grootste aardgasveld van de wereld.