maandag 25 juli 2022

Wakkere boeren

Op het roemruchte www las ik het volgende berichtje van Wakker Dier :

"Jaarlijks krijgt een kwart van de koeien last van een pijnlijke uierontsteking. De stal waarin ze leven is namelijk vaak een broedplaats voor bacteriën. Denk aan de mest waar de koeien in staan. Of de melkmachine: bij slechte hygiëne kunnen bacteriën van de ene koe worden overgedragen op de andere. Uit de ontstoken uier kan pus komen, die soms in de melk eindigt. Zuivel is niet zuiver."

WD wil mensen doen geloven, dat er geen dierenartsen en/of medicijnen zijn. Alsof de koe de rest van haar leven van zo'n ontsteking last heeft en de melk besmet. Stallen worden ook geregeld schoongemaakt. Koeien staan niet de hele dag in de poep. Wat een onzin allemaal! Trouwens de melk die de boer levert, wordt door de fabrieken mishandeld tot een wit waterig product en bijproducten. Als er iets mis is met de melk, dan ligt dat aan de bewerkingen na levering. De echte koeienmelk kent alleen de melkveehouder nog en ik in mijn smaakgeheugen.
Zoals bekend kende mijn geboorteplaats Leiderdorp veel boerderijen. Zelf heb ik als jochie aan de rand van ons dorp gewoond, waar zich ook boerderijen bevonden; van de families Wolk en Braat. Op mijn school en in mijn klas zaten kinderen wier ouders een boerderij runde. Ik ging bij hen soms spelen. Bij een van hen kreeg ik steevast eerst een glas verse melk (zo uit de melkbus) aangereikt. Die volle smaak bestaat al decennia niet meer. Ik ben ook nooit ziek geworden van die 'rauwe' melk. Zo'n vijf jaar geleden waren onze boeren de beste van de wereld, met goed producten, milieuvriendelijke werkwijze en diervriendelijk. Nu zijn boeren plots vieze, mensen en milieu ziekmakende dierenbeulen. Met een sterk afgenomen boerenbestand, een zwalkend politiek beleid en een enorm gegroeide bevolking hecht ik weinig waarde aan het beschuldigend wijzen naar de boer. Het is alleen maar politiek gedram, met steun van wetenschappers die uit dezelfde belasting ruif eten en gesteund door woke mensen.