vrijdag 15 juli 2022

Toeslagenaffaire?

Gisteren kreeg ik een bericht van de Belastingdienst. Ze schreven mij, dat ik te veel zorgtoeslag ontvangen had. Ik snapte daar niets van. Ik vroeg me af of het misschien iets met mijn kleurtje te maken zou hebben, of vanwege mijn kritische opmerkingen over de Dienst. Maar ik twijfelde daar sterk aan.
Ik ben toch maar even op onderzoek uitgegaan in mijn eigen administratie. Dit keer bleek de Dienst gelijk te hebben. Ik had in eerste instantie aan het begin van 2021 een lager verzamelinkomen opgegeven, dan het feitelijk geworden is. In eerdere situaties heb ik pas achteraf mijn toeslag opgevraagd. Dat gebeurde dan na mijn Belastingaangifte. Dat deed ik om er zeker van te zijn, dat ik niet te veel aan toeslagen zou ontvangen. Later heb ik blijkbaar (heb ik geen actieve herinneringen aan) toch een toeslag aangevraagd die gelijk met het jaar meeloopt. Met gevolg dat ik een te laag verzamelinkomen vermeld heb. Ik weet niet meer waar ik dat bedrag vandaan gehaald heb. Misschien met een dobbelsteen gedaan. Foutje, bedankt!
Gelukkig verdeel ik nooit de huid voordat de beer geschoten is. Dus terugbetalen is geen probleem. Natuurlijk heb ik direct het hogere bedrag opgegeven als wijziging.