donderdag 14 juli 2022

Diefstal?

Afgelopen maanden heeft het westen veel eigendommen van (rijke) Russen 'in beslag genomen'. Men wil deze schepen, vliegtuigen, auto's e.d. verkopen. De opbrengst zal naar de Oekraïense miljardairs c.q. corrupte regering gaan, om de oorlogsschade te herstellen.
Nu Rusland op zijn beurt Westerse eigendommen in beslag neemt, noemt het Westen het 'diefstal'. Volgens mijn zeer beperkte juridische kennis valt onrechtmatig toe-eigenen altijd onder 'diefstal'.  Laten we wel zijn, het westen heeft veel verdiend aan de rijke Russen, die vaak niets van doen hebben met de Speciale Operatie van Poetin.
Een van de lastige kwesties voor het analyseren van oorlogsmisdaden betreft het feit, dat ook Oekraïne gebruik maakt van Russische wapens. Na een aanval rijst de vraag 'van welke partij komt dit explosief?' Volgens mij kunnen de satellieten boven het gebied helder aangeven vanwaar de beschieting / het bombardement heeft plaatsgevonden. Maar net zoals met de MH17, zullen ze bij Oekraïense misdaden net even niet operationeel zijn of een vuiltje op de lens hebben.