woensdag 27 juli 2022

's Lands wijs, 's lands eer

Elk land heeft zo zijn gewoontes en zal je je als bezoeker naar moeten schikken. Dus ga in Noord-Korea niet demonstreren tegen de regering en maak geen spotprentjes over Mohammed in een islamitisch land. Doe je dan toch dingen die niet overeenstemmen met de gewoontes en regels van een land, zeur dan niet als je daarvoor opgepakt en/of gestraft wordt. Om die reden is het verstandig om je vooraf op de hoogte te stellen van de regels (geschreven en ongeschreven) van een land.

Hier doet men vaak geschokt wanneer landgenoten in een ander land gestraft worden vanwege het overtreden van regels. Zoals drugs gebruikers en smokkelaars. Men wil de gestraften het liefst naar eigen land terughalen, zodat ze geen jaren in een buitenlandse gevangenis hoeven door te brengen, maar enkel een paar ramen hoeven te zemen of een stukje openbaar groen aan te harken. Ik denk dan maar : al die gasten die wegkomen met smokkel enz. zullen hun geldelijk voordeel echt niet met hun 'supporters' delen. Op dit moment is er de nodige heisa over een Amerikaanse basketbalspeler. Ze is in Moskou opgepakt, omdat ze betrapt is met een aantal naar hash riekende vape cartridges. Tja, dat kan je in Rusland ook beter niet doen. Reizigers verdiepen zich nauwelijks in de wetten en gewoontes van een ander land, voordat ze op reis gaan. Men doet maar en gaat achteraf bij de douaniers of ambassades staan jammeren en/of schelden. Want het ligt natuurlijk niet aan hen, maar altijd weer aan 'die anderen'.
Zoals te verwachten was, heeft de Taliban in Afghanistan de islamitische teugels flink strak aangetrokken. Met gevolg dat de bevolking weer terug gaat in de tijd. Met name de vrouwen. Zij vervallen in de bekende Arabische cultuur die aangeeft, dat vrouwen overdag de werkezels zijn en 's avonds in bed een 'vrouw'. Heel erg natuurlijk, want Sigrid Kaag had nog zo tegen de Taliban gezegd "Pas op, niet doen hoor!" toen ze de lijst met informatie over onze Afghaanse helpers overhandigde.