donderdag 14 juli 2022

De jeugd van tegenwoordig

Vandaag wordt het PMD afval opgehaald. De ophaaldienst hangt geregeld kaartjes aan bepaalde kliko's, waarvan de inhoud in strijd is met de (afval) regels. Het voor zover ik weet telkens weer om restafval wat bij het papier of het PMD gegooid wordt. Dat slordig en/of gemakzuchtig gedoe kost ons meer geld, omdat het afval niet zuiver is. Dat gebeurt vandaag ook weer.
Wat mij opvalt, is dat het dezelfde bewoners zijn die telkens weer in de fout gaan. Wat denk je? Het zijn jongeren! Je weet wel, de groep die zich zo quasi druk maakt over ons milieu en hun toekomst. Of het nu het papier of in dit geval het PMD gaat, er zit altijd weer ander afval bij. Vaak gewoon bovenop, zichtbaar voor degene die de kliko's klaarzet voor de ophaaldienst en de inhoud vluchtig controleert. In het algemeen is de jeugd hier niet zo'n ster in opruimen.
Ik weet dat hier ook mensen zijn die het afval helemaal niet scheiden. Ook uit gemakzucht. Hun kliko's staan in de schuur, bedolven onder allerlei spullen. Ook de vluchtelingen zijn niet zo dol op het scheiden van afval.
Het is bij de ouderwetse centrales net zoals bij de schroothandel. Zodra er iets anders tussen zit dan bedoeld (ijzer tussen koper), dan ben je de klos. En dus betalen de mensen die serieus aan afvalscheiding meer vanwege de gemakzucht van anderen. Misschien moet het dorp een contract afsluiten met een modernere centrale, waar het scheiden volledig geautomatiseerd is.