vrijdag 15 juli 2022

Het vluchtelingenvirus

Het is de laatste tijd nogal opvallend : mensen die denken dat ze alles het liefst gratis kunnen krijgen. Als ik iets te koop zet op een of ander advertentiesite, krijg ik de meest gekke reacties van geïnteresseerden. Een meubelstuk voor een prikkie, willen ze gratis. En dan moet het ook nog gebracht worden, want een ritje met de auto naar Dronten is voor hen te duur.
Een ander wil de verkoopprijs wel betalen, maar stelt vervolgens de eis dat het gebracht wordt. Want zo schrijft deze koper : ik heb het druk! Weer een ander stelt in het Engels nadrukkelijk een Oekraïense vluchteling te zijn. En dus wil ze het meubel ook gratis afgeleverd krijgen. Niet in Ter Apel, hoor. Maar toch. Er zijn ook Nederlanders die met Oekraïne schermen. Voor export naar dat land of voor een vluchtelingengezin dat ze zeggen te kennen. Bij een afwijzend antwoord worden de meesten boos.
Andersom is het ook zo met dat virus. Wie tegenwoordig een woning wil huren of een baan of een eigen ov bus wil, kan beter zeggen een 'vluchteling' te zijn. Eindelijk hoor ik weer iets zinnigs van meneer Brul. Hij wil dat men enkel aandacht besteedt aan echte vluchtelingen. De rest moet zo snel mogelijk weggestuurd worden. Te beginnen met de kansloze migranten.