maandag 25 juli 2022

Een verrassend berichtje

Afgelopen weekend ontving ik een berichtje van een mij onbekende student hier in Dronten. Hij wilde mij in contact brengen met zijn opa.  Zijn opa heeft ook in Leiderdorp gewoond. Zijn vader was ooit een bekende drogist in Leiderdorp. Ik gaf hem mijn email adres. Later ontving ik het volgende bericht :

Beste Willem, 

Wat leuk! 


Mijn kleinzoon, woont nu nog als student ruim een week in Dronten en gaat dan stage lopen in het buitenland.  Hij is net als ik zeer geïnteresseerd in onze voorgeschiedenis. Enkele weken weken geleden is hij ( hij was even in Leiden) ook gaan kijken in Leiderdorp, waar ik  hem een jaar of 8 geleden liet zien waar ik gewoond heb. 
In de afgelopen week waren we weer een dag samen op pad en vertelde hij mij en liet het ook zien op zijn telefoontje, jouw stukje herinneringen aan Leiderdorp en daarbij een afdruk van een envelopje waarin afgedrukte foto's met de negatieven werden afgeleverd aan klanten (foto). Mijn belangstelling was gewekt!!
Mijn ouders begonnen in november 1939 een drogisterij en fotohandel in Leiderdorp: Hoogmadeseweg 35. Een woning waarvan de voorkamer tot winkel verbouwd werd. In 1951 verhuisde de zaak in een nieuw gebouwd winkel- woonhuis aan de Hoofdstraat, eerst genummerd 32 A en later vernummerd naar 30. Nu is daar een bloemenzaak gevestigd. Ik bezocht de Hervormde School aan de Kastanjelaan. Meester  R. van der Hoek, Mejuffrouw Greet Hamerling komen gelijk naar voren.  Als straf: ogen dicht en armen over elkaar en ook met de ogen dicht, handen omhoog in de hoek. We hebben meer herinneringen samen: Resedastraat 76.  Daar woonde inderdaad Nel Quik-de Jong met Heime Quik en altijd een herders hond die Asko heette. Heime was geen beurtschipper, maar was elektricien, en leerde mij ( 1948 ongeveer) hoe je veilig een stekker aan een snoer zet. De vader van Nel was Woenderik de Jong ( ook jarig op 2 juli) en haar moeder Johanna.  Vader was beurtschipper met twee boten: de Vijf Gebroeders en de Drie Gezusters. Zij hadden  samen 8 kinderen!  Zij woonden aan de Doesbrug, Hoofdstraat 196, moeder dreef een tabakswinkeltje. 

Nel kwam als 14 jarig meisje bij mijn moeder als hulp in de huishouding in 1939. Met haar heb ik tot haar overlijden in 2013 contact gehouden. Kapper Johan de Jong op de hoek van de Dr de Bruijnestraat en de Groenendijkstraat was de oudste broer in dat gezin.
En dan de Van der Does Liethorpgroep! Ik werd lid in september 1946 en bleef dat tot voorjaar 1961.  Welpenhorde bij Akela Corrie van der Baan, in 1950 verkenner met Frits Viertelhauzen,  ( overleden in juli 2018 ) eerst als vaandrig en later verkennersleider ( Hopman). Vanaf 1957 was ik zelf daar assistent verkennersleider.
Nu ja, als je interesse gewekt is zouden we een  afspraak kunnen maken om elkaar te ontmoeten. Ik heb nog nog boeken over Leiderdorp en ook nog wat foto's van de scoutingtijd.

Ik lees het wel....... 


Hartelijke groet,

Tot zover het email bericht. Ik kreeg toestemming het berichtje te publiceren, zij het hier en daar aangepast omwille van de privacy. Zeg nou eerlijk : wat een prachtig toch?! Natuurlijk ga ik snel een afspraak maken met de oud Leiderdorper. Daarvoor moet ik wel een dagje naar Nijverdal.