zaterdag 2 juli 2022

Afleveringskosten

Wat ik feitelijk aan het doen ben met de Matrix, heeft veel te maken met wat menig garage / dealer onder het kopje 'Afleveringskosten' plaatst. Ik had er een keer een flinke discussie over toen we de eerste Matrix wilden kopen. De verkoper begon toen ook over 'Afleveringskosten'. Die bedroegen toen € 500,=. Toen ik hem naar een specificatie van die kosten vroeg, somde hij zaken op als de auto controleren, schoonmaken, vloeistoffen bijvullen, tanken, kenteken overschrijven en dat soort geneuzel. Ik zei hem dat ik dat allemaal zelf kon doen, dus moesten die kosten maar achterwege blijven. Maar dat pikte die man niet. De discussie liep zo hoog op, dat meneer boos van
tafel liep. De aanwezige rayonmanager sloot met ons de koop, zonder afleveringskosten.
Zoals gezegd heb ik de velgen ontroest en opnieuw zwart gespoten. En ik heb de wieldoppen opgeknapt (kale plekken van schuren langs stoepranden) en correct geplaatst. Toen de wielen verwijderd waren, kon ik een blik werpen op de onderkant van de auto. Ik heb hier en daar wat schoongemaakt en wat lichte roest verwijderd en de delen daarna behandeld met de roestomvormer / primer en toen met zwarte coating afgewerkt. Het wielendeel is dus klaar.
Er was weinig ruitenwisservloeistof in het reservoir, dus dat het ik
aangevuld. De wisserbladen doen hun werk goed; streep loos en zonder lawaai. Die heb ik even in de wasstraat gecontroleerd. Ik zag trouwens dat het blauwe Hyundai oliefilter er niet bepaald jong uitzag. Volgens de onderhoudsinformatie zou ie vorig jaar vervangen zijn.... Het zal niet de eerste keer zijn dat een garage sjoemelt. Ergo, toch maar olie verversen en een nieuw filter plaatsen. Jenever can tell. Ik zet er dan maar gelijk een nieuw luchtfilter en bougies in. Dan weet ik zeker dat al die zaken gebeurd zijn.
De klem in de accubak waarmee de accu op z'n plaats gehouden wordt, zat onder de roest. Die heb ik ook maar even te grazen genomen. Ik heb er maar gelijk een rvs bout met ring ingedraaid.
Als ik zelf de olie en filters en bougies ga vervangen kost me dat nog geen € 50,=. Maar dan moet ik wel even zeggen, dat ik hier nog 5 liter motorolie heb staan. Anders zou ik zo'n € 100,= kwijt zijn aan materiaal. Dat is nog altijd minder dan € 500 afleveringskosten en.... ik heb weer wat met mijn passie kunnen doen. Dus weg met die afleveringskosten, gewoon zelf doen.