woensdag 31 januari 2018

Verbazingwekkend naïef

* Oxfam Novib is een petitie gestart die ik mag ondertekenen om te protesteren tegen de alsmaar groeiende kloof tussen rijken en armen. Nu ben ik nogal rechtlijnig van instelling, dus vraag ik me af hoeveel indruk mijn handtekening (en die van anderen) zal maken. In de geest van "O Willempie is ook boos dus ik zal maar afstand doen van mijn bonussen of minder graaien". Volgens Novib heeft het ondertekenen wel degelijk  zin, want (en ik citeer) "....politici luisteren naar hun kiezers en bedrijven naar hun klanten...." Ik hoef het citaat niet te herhalen, toch? Ik weet niet in wat voor wereld die Novib-mensen leven, maar de echte wereld zit heel anders in elkaar.
Novib heeft meer van dat soort gedachtes als het gaat om het verbeteren van de wereld. Overheden sturen miljarden naar corrupte regeringen in ontwikkelingslanden en Novib gaat burgers in diezelfde landen helpen in de veronderstelling de boel daar te verbeteren.
* Hulp voor Burkina Faso is ook zo'n voorbeeld van naïviteit. Dat landje is sinds de jaren 70 in beeld voor allerlei vormen van hulp. Er was geen basisschool die niet een of ander projectje had om financiële steun van de ouders van leerlingen te krijgen. Anno 2017 is er nog steeds vraag om steun. Waar al dat geld gebleven is, laat zich raden. En toch trekken velen weer de beurs open.
* In het nieuws de uitreiking van de grammy awards. Alsof dat nog een belangrijk evenement is. Ondanks dat dat feestje net als de NFL aanzienlijk minder publiek vanwege de houding van die quasi sterren, komt het in het nieuws. In plaats dat ze zich met hun sportieve of artistieke dingen bezig houden, praten en zeuren ze over politieke en maatschappelijke kwesties. Ga toch sporten, acteren en zingen! Velen onder hen zijn ordinaire hypocrieten. Ze zingen over het mishandelen en verkrachten van vrouwen, of hebben in hun leventje al vrouwen mishandeld, of hebben hun loopbaan via het matras ontwikkeld en staan vervolgens vooraan om te protesteren in het #me too. In Nederland hebben we dergelijke bn 'ers. Doe toch niet zo naïef!