woensdag 3 januari 2018

Het verraad of de pisang

De voorstanders van een goede relatie tussen ons land en Rusland worden (natuurlijk) vaak afgeschilderd als verraders. Vreemd, want vriendschap is altijd beter dan vijandigheid, denk ik dan. Tenzij je een voorstander bent van haat en nijd. Zoals de mensen die 's morgens naar hun werk gaan met allerlei nare plannen in het hoofd om een of meer collega's of klanten te zieken.
Een goede relatie wil nog niet zeggen dat je het eens  met elkaar bent over allerlei zaken. En je hoeft niet dagelijks de vloer bij elkaar plat te lopen. Van jong af aan ben ik door de overheden en het nieuws geïndoctrineerd over Rusland. Gelukkig heb ik die informatie niet altijd als zoete koek geslikt. Ik heb immers die verhalen van slechts één kant gehoord en ingeprent gekregen. We zijn immers ook (weer) goede vrienden met Duitsland geworden? Laten we wel zijn : Duitsland heeft ons en de wereld vele malen meer schade berokkend dan Rusland. Louter afgaand op feiten ben ik banger voor Amerika en China en Rutte dan voor het Rusland van Poetin. Haha! Met dat anti-Rusland volkje zijn we altijd de pisang.
een Koude Oorlog in de zomer van 1970
Ik heb al sinds 1970 contacten met mensen achter het IJzeren Gordijn. Die contacten zijn verder uitgebreid met voormalige DDR bewoners. Tijdens vakanties heb ik er nog meer gesproken. Die contacten hebben mij enkel meer gesterkt in het geloof in goede relaties. Het is mogelijk. We verkeren nu in een situatie van de bekende apenkooi*) met de banaan aan een touwtje. Alles is van horen zeggen en ongenuanceerd of fake nieuws. Het wordt toch eens tijd om normaal te gaan doen en niet met een oude erfenis rond te blijven sjouwen. Op naar een nieuwe wereld. Of zijn we net als die apen en blijven we gewoon de pisang?

*) De bekende apenkooi, waar in het midden een banaan aan een touwtje bungelt. Geen van de apen durft in de buurt van dat lekkere gele ding te komen. Elke nieuwkomer wordt door de andere apen ver van de banaan weggehouden. Waarom? Omdat een vervelende oppasser een keer de tuinslang op een aap had gericht toen ie de banaan wilde pakken en hem en de andere apen kletsnat gespoten had. Maar ja, dat was meer dan driekwart eeuw geleden gebeurd en de oppasser is al decennia met pensioen.