vrijdag 19 januari 2018

Peanuts

Soms zijn er dagen dat zelfs ik geen zin heb in klussen. Ja, die heb ik dus ook. Zoals vandaag. Toen ik zittend en koffie lurkend op de bank zat, zag ik hoe buiten een paar koolmezen zich tegoed deden aan het netje pinda's in de dop (huh?) en de vetbolletjes.
Ik besloot de beestjes wat te helpen door de netjes op te schonen. Haha!
In de boom hangen vier netjes. Twee met pinda's en twee met een vetbolletje. Ik heb het netje met het kleinste vetbolletje opengemaakt en het bolletje bij het andere gedaan. Samen vormen ze nu een grotere bol. De netjes met pinda's heb ik voorzichtig opengemaakt en op een krant geleegd. Daarna heb ik de lege doppen verwijderd en de halve gepeld, zodat er een mix van dop- en gepelde pinda's ontstond. Tijdens het opschonen zag ik dat de vogels ook kieskeurig zijn : pinda's die zwart zijn worden genegeerd.
De hele mikmak weer terugdoen in zo'n krap netje is niet eenvoudig. Dus moest ik weer een beroep doen op mijn creativiteit. Ik heb in de schuur gezocht en niets gevonden wat mij kon helpen. Het moest iets zijn dat ik als trechter zou kunnen gebruiken. Maar dan wel een met een grote tuut. Bij de regenton lag nog een kort stukje regengoot van pvc. Ik kon dat spul, ondanks de lage temperatuur, gemakkelijk buigen tot een koker of trechter. Dat heb ik in het netje gestoken. Dankzij dat stukje goot kon ik de pinda's gemakkelijk weer in het netje krijgen. Al met al was het klusje dus peanuts. Ik heb de netjes weer op hun plekje gehangen. De mezen en musjes zijn er druk mee bezig.