maandag 15 januari 2018

De dagelijkse sleur?

Zo noemen veel mensen de manier waarop zij de meeste dagen van de week ervaren. Jammer, want ook die dagelijkse sleur kan als positief ervaren worden. Een kwestie van zelf een positieve invulling geven aan zo'n dag en je bezigheden. Vandaag is het Blue Monday. Voor velen is dat geen jaarlijks, maar een wekelijks terugkerende dag. Of misschien wel elke dag, wat niet te hopen is.
Als de kinderen naar school of de opvang zijn, is er alle tijd om thuis de boel aan kant te maken. Met kinderen die al wat ouder zijn wordt het nog eenvoudiger. Zij kunnen al zelf hun spullen opruimen, want een slimme ouder leert hen dat. Dat scheelt. Heerlijk, zo'n opgeruimde omgeving. Vooral als je weer thuiskomt. Wie de boel de boel laat, zal het na thuiskomst alsnog moeten doen.  En als je dan een lastige dag gehad hebt, dan zie je nog meer tegen die chaos op.
bijna af
Een rommelige omgeving waar ook nog veel in te doen is, leidt enkel tot (nog meer) onrust. Wie wil er na een dag van werken in de rommel terechtkomen? Niemand toch? Tenzij jezelf een chaoot bent en je daarin thuis voelt. Dat kan natuurlijk ook. Maar dan maak je je ook niet druk om die rommelige omgeving. Ik ken huishoudens waar men zich tussen het wasgoed op de bank en of stoelen nestelt om naar de tv te gaan zitten kijken. Ik zou me daartussen niet op mijn gemak voelen. Maar ieder zijn meug.
In veel situaties is het een kwestie van iets afmaken. Dus als je schone kleding pakt, gooi de andere dan even in de wasmand. Op de grond of op het bed mag ook hoor, maar dan moet je niet zuchten als je 's avonds weer naar bed gaat. Als je je tanden gepoetst hebt, maak de wastafel even weer schoon. Kijk eens achterom voordat je het toilet verlaat enz. Ach, het leven kan heel aangenaam en gemakkelijk zijn door net even iets af te maken. Je kunt al die paar minuten ook opzouten tot uren.
Net als op werk heeft ook het dagelijks leven zijn leuke en minder leuke kanten. Maar ja, ook de minder leuke moeten gedaan worden. Die kan je lachend of met een dosis tegenzin doen. Of ze laten voor wat ze zijn. Het zijn de vele momenten waarop je je zelfdiscipline kunt testen en/of trainen. Of niet. Mijn leven is een kwestie van keuzes maken.