donderdag 11 januari 2018

Gek nieuws

Vanmorgen hoorde ik dat het aantal faillissementen afgenomen is. Goed nieuws? Zo'n bericht vergelijk ik met een lekke band. Dat is eerst slecht nieuws. Dat nieuws blijft slecht, want er loopt nog steeds veel lucht uit die band. Maar uiteindelijk is er goed nieuws : er stroomt steeds minder lucht uit de band weg. En dan stopt het. Hoera! Of eh.... moeten we het gewoon over een band die lek is praten? De slechte economische situatie heeft geleid tot een flinke kaalslag in het bedrijfsleven. En ja, dat wordt minder. Uiteindelijk blijven de slimmere en sterkere over. De grote boosdoener is de belastingdruk, die de kosten omhoog jaagt. . De belastingdruk is de afgelopen decennia flink toegenomen en groeit nog steeds. "Het gaat goed met het geld de economie!", roept de VVD. Nu de rest nog.
De nieuwe Amerikaanse ambassadeur heet Peter Hoekstra. Peter is hier geboren, maar op zeer jonge leeftijd met zijn ouders de Oceaan overgestoken. Hoekstra heeft in het recent verleden wat vreemde uitspraken gedaan. In de geest van de klok horen luiden. Ik neem het de man niet kwalijk. Hij is een Amerikaan. De meeste Amerikanen weten niet zoveel van de rest van de wereld. En helemaal weinig tot niet over ons landje. Logisch toch? Dat heeft ook te maken met het onderwijs daar. Hoekstra beweerde namelijk dat hier een politicus in brand is gestoken en dat het hier een chaos is. Ergens klopt het allemaal wel hoor. Hij zal gehoord hebben van de autobranden in Rucphen en Haarlem, waar voertuigen van burgemeesters doelwit waren.
De moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh zullen ook een rol spelen in zijn uitspraken. De chaos klopt ook wel, maar zal nooit worden toegegeven. Ik heb het over de zorgsector, de afhandeling van de aardbevingen in Groningen, de manier waarop vreemden zich hier mogen misdragen en daarvoor ook nog geld krijgen en dat onderlinge kinnesinne en eigen politieke loopbaan belangrijker zijn dan goede politiek bedrijven ten faveure van 's lands bewoners. Over de spoorwegen, de files, de hoeveelheid zwerfvuil enz. heb ik het maar niet. Hoekstra heeft ze gewoon niet allemaal op een rijtje. Tja, gek-nieuws. 't Is weer eens wat anders dan  nep-nieuws. Het blijft puzzelen.