zondag 28 januari 2018

Koopzondag

Het is vandaag hier een Koopzondag. Ik zit nog steeds te denken wat ik zou moeten kopen. Ik bedoel, veel winkeliers zijn verplicht hun zaak open te doen. Mijn sociale inslag fluistert mij in, dat ik iets moet kopen. Gelukkig grijpt de regering in. In de verplichting tot werken op de zondag. Er zijn winkelcentra waar het verplicht open zijn in contracten vastgelegd is. Wie zo'n contract ondertekend zit daar dus aan vast. Zoals die fietsenzaak in Groningen (Paddepoel). De Primera kreeg wel gelijk van de rechter. Tja, rechters.
De koopzondagen zijn volgens mij een gevolg van tijdgebrek bij de consumenten, omzettekort bij het mkb en natuurlijk de teloorgang van de rustdag c.q. het geloof.
Toen ik nog voor de bibliotheken werkte, bedacht het bestuur ook opeens om op de zondag open te zijn. Zonder enig overleg met het personeel, waaronder naast veel goedgelovige ook gewoon gelovige mensen. Zij werden verplicht op de zondag te gaan werken. Ik ben daarin niet meegegaan. Over dergelijke situaties stond niets vermeld in mijn arbeidsvoorwaarden. Wel over overwerk, maar niet over structureel werken op de zondag. Ik denk dat er meer mensen gedwongen worden om op de zondag te werken. Over slavernij hoor ik in dergelijke gevallen niets. Wel over die van eeuwen geleden.