zaterdag 13 januari 2018

Déjà vu's

Als ik het nieuws beluister en/of bekijk, dan krijg ik geregeld te maken met voor mij bekende zaken. Ouwe koek, dus. Vooral als het over ons milieu gaat in termen van kringloop, duurzaam, zuinig en bewust. Ik hoef enkel het voorbeeld van de losse melk en flessenmelk te memoreren. Hoezo milieubewust? Men gooit geleidelijk aan alles over boord en begint vervolgens tegen mij te piepen over het afval en het milieu. Opzoutûh! Daar hebben mijn ouder en hun kids in het verleden al mee rekening gehouden. Maar ja, het moest allemaal anders. "Omwille van de vooruitgang", zo beweerden deskundigen en politici toen.
We zijn nu zover, dat we nauwelijks nog veehouderijen hebben en de melk water met een witte kleurstof dreigt te worden. Want laten we wel zijn, hoe kan je toch steeds meer hoeveelheden melk leveren, terwijl het aantal melkkoeien constant afneemt?
Vanmorgen weer zo'n berichtje. Dit keer over het energieverbruik. Men gaat in Rotterdam ook weer terug in de tijd. Daar wil men een proef doen met een prepaid energieafname. Dat doet me denken aan de oude gasmeter bij mijn oma en opa thuis. Dat was zo'n 60 jaar geleden. Toen moesten ze eerst hun zuurverdiende dubbeltjes en soms kwartjes (als er meer geld was) in de gasmeter werpen, anders kregen ze geen gas geleverd. Om de zoveel tijd werd het geldbakje geleegd door een medewerker van de Leidse gasfabriek. Dus ook hier weer iets wat ik déjà vu heb.