vrijdag 26 januari 2018

Dakluik-puzzel 2

verhoging met nog oude voorzieningen van een zonnepaneel
Na onderzoek is mij gebleken, dat in de camper twee dakspanten mooi in de weg zitten. Als ik op die verhoogde plek (80 x 40 cm) toch een dakluik van enig formaat zou willen installeren, zal ik de dakconstructie moeten aanpassen. De afgezaagde stukken van de metalen spanten zullen dan op een of andere manier opgevangen c.q. versterkt moeten worden. Zoals dat gebeurt wanneer je een tuimelraam in het dakbeschot maakt en een gording doorgezaagd moet worden. Voor de camper zou voor zo'n versteviging het plafond gedemonteerd moeten worden. Om dat te kunnen doen, moeten eerst de wandkasten verwijderd worden. Kortom, een complete verbouwing. En daar heeft deze dhz'er helemaal geen zin in.
De enige mogelijkheid is om twee kleinere luiken van 28 x 28 cm te monteren. Die kunnen op het vrije, verhoogde dakvlak naast elkaar geplaatst worden met tussen beide een strook van 10 cm. De luiken vergen een montageruimte van bijna 35 cm aan de buitenkant. Ik laat de oplossing van deze uitdaging nog even bezinken. Wie weet kom ik nog meer tegen.
Omdat ik eventueel ook met geopende luiken wil rijden, zal ik luiken met een scharnierzijde moeten kopen. De scharnierzijde komt dan in de rijrichting. Ik ben ook van plan speciale spoilers te kopen, die voorkomen dat rijwind onder het luik kan slaan. Ze hebben dan weliswaar een scharnier aan die kant, maar zo'n spoiler voorkomt ook fluitende geluiden. Ook voor het bestaande luik wil ik zo'n spoiler monteren. Het bestaande luik is trouwens permanent ventilerend en kan op diverse manieren geopend worden. Dat ventilatiesysteem vergroot de kans op bijgeluiden. Ik heb daar zelf geen last van, want ik zit meestal achter het stuur en ben wat doof. Haha! We zetten dat luikje soms ook open onder het rijden. Het wordt dan aan de achterzijde omhoog gezet, met de voorzijde gesloten. Dat scheelt op warme dagen een grote slok op een kleine borrel voor wat betreft de temperatuur.
Alternatieven die ik bekeken heb zijn luiken uit de scheepvaart. Maar die zijn meestal van enkel glas en dat betekent condensvorming.