woensdag 24 januari 2018

Zweten in januari

(water)passen en meten

Vanmorgen zijn Sonja en ik begonnen met het plaatsen van een nieuw hekwerkje. Het oude hebben uiteraard eerst verwijderd. Dat klusje verliep niet helemaal naar wens, omdat een paar palen in de grond waren afgebroken door houtrot. Maar we zouden al werkend een oplossing bedenken.
restant uitgegraven
Als eerste hebben we het schuttingpaneel geplaatst. Dit keer niet koud op de buitenmuur, maar op een staander, die zowel in de grond als tegen de muur geplaatst werd. Het betreft een hoekwoning, waar de wind soms flink tekeer kan gaan. Het oude schuttingdeel was de helft kleiner (180 x 90) , maar mevrouw wilde dit keer een hele.
Toen de schutting eenmaal waterpas gemonteerd was, zijn we verder gegaan met het hekwerk. Vanwege de maatvoering van het hekwerk, kwamen we erg gunstig uit wat de plaats van de palen betrof. Niet boven de bestaande gaten, maar zo'n 30 cm er vandaan. Hoera! Er moesten wel nieuwe gaten in de grond geboord worden, maar dat liever dan te moeten zweten en zwoegen om zo'n paalrestant uit de grond te krijgen. Het is hier op veel plaatsen een vette kleigrond in de polder, die erg zuigt.
het eindresultaat!
Het lukte me wel de afgebroken hoekpaal uit de grond te halen. Na veel gezwoeg hoor en flink wat zweet, want het was zowaar bijna warm vandaag. Een deel van het hek moest ingekort worden. Van het restant konden we mooi de verticale latten gebruiken om de boel netjes af te werken. Al die tijd was het vrij droog. Even wat miezerig, maar niet echt regen gehad. Het afval hebben we direct afgevoerd naar de milieustraat, zodat de klus echt helemaal af is. Wat zal ik vannacht weer lekker snurken na zo'n dagje in de buitenlucht!