woensdag 31 januari 2018

Oma op Sumatra

Uit mijn eigen herinneringen weet ik nog dat ik ooit opmerkte, dat oma's Indische gerechten vaak erg heet / pittig waren. Mijn moeder reageerde toen met de opmerking, dat oma Sumatraans kookte. Later kreeg ik een vraag voorgelegd of mijn oma soms op Sumatra had gewoond. Afgaande op het antwoord van mijn moeder ging ik er toen vanuit dat het zo geweest was.
Na bestudering van informatie die ik heb ontvangen van oom Gerrit Verkerk, kon ik met zekerheid zeggen, dat mijn oma Johanna Carolina van Suchtelen van de Haare (geboren Passelima) inderdaad op Sumatra gewoond heeft. En wel in Padang, een havenplaats aan de westkust van midden Sumatra. Daar was een KNIL garnizoen gevestigd. Iets wat wellicht ook interessant is om te weten : opa Oudshoorn was daar ook. In elk geval in het noorden van Sumatra in de periode tussen 1906 en 1910. Hij heeft daar in die periode in Atjeh gevochten om (weer) een opstand neer te slaan. Een officiële onderscheiding bevestigd dat (foto). Ook B.A. Passelima (de van Ambon afkomstige vader van oma) was een KNIL militair die in Atjeh heeft gevochten.

Kort samengevat is oma met haar moeder Wilhelmina na de echtscheiding (van B.A. Passelima rond 1899) eerst op Ambon opgevangen door de familie G.H Jansen, een luitenant bij het KNIL. Later, in Padang (Sumatra) in 1901, is Wilhelmina als huishoudster een relatie aangegaan met de jonkheer Gerard Herman Frederik van Suchtelen van de Haare (foto). Uit deze relatie zijn kinderen voortgekomen, met de familienaam Van SvdH.
Wilhelmina
Na vertrek uit Padang (Sumatra) is Wilhelmina met de kinderen en de familie VSvdH via Jogjakarta en Soerabaja in Semarang (Java) neergestreken. Dat zou rond 1912 geweest zijn. De twee (? over haar broer Willem is verder niets beschreven) kinderen verbleven in eerste instantie in het Christelijk Protestants Weeshuis aldaar. Naar zeggen ontmoette oma Johanna Carolina daar H.L.F. Jansen, een zoon van G.H. Jansen. Later trokken ook deze twee kinderen in bij hun moeder Wilhelmina en stiefvader G.H.F. van Suchtelen van de Haare.
Al eerder werd gesproken over een vriendengroep van KNIL militairen, waar Passelima, Jansen, Oudshoorn en Van Suchtelen van de Haare deel van uitmaakten.