zondag 7 januari 2018

De zondagochtend


Vanmorgen keken we naar een aflevering van een docu over mensen met autisme of asperger. Men ging een tuin opnieuw inrichten. Het was erg interessant en ook herkenbaar wat er voorbijkwam. De mensen met asperger kwamen ons wat hun beperkingen betreft bekend voor. Het is dan interessant te horen, dat hun klachten overeenkomen met die van een geval dat we zelf kennen. Autisme kent een breed spectrum en dat was duidelijk te merken bij de tuinmannen en -vrouwen. Ze konden heel goed samenwerken en hadden creatieve ideeën. Een wiskundige aanpak om de indeling van de tuin vooraf vast te stellen was voor een aantal van hen geen enkel probleem. Wel voor mij, want ik snapte er geen snars van.
Eén van hen deed een mooie uitspraak. Hij was van mening dat hij zich met zijn beperking moest zien te redden in de wereld. Of wel : de wereld past zich niet aan omdat ik autistisch ben. Daar kunnen anderen nog wat van leren.
Daarna heb ik de camper even in de stand 'luchten' gezet. Dat houdt in een portierraampje en het dakluik open. De zon schijnt, maar er staat wel een behoorlijk frisse wind.
Na de koffie ben ik alvast wat gaan koken voor vanavond. Ik heb sajoer en pepesan (pittige makreel) gemaakt en kipkluifjes gebakken. Nu hoeven we vanavond enkel nog de rijst te koken. Lekker gemakkelijk!