woensdag 17 januari 2018

Onze nationale helden

Ze liggen onder vuur. Weliswaar bij een klein aantal mensen, maar toch. In ons land wordt al snel gehoor gegeven aan minderheden. Ondanks de democratie. Neemt niet weg, dat ik het in dit geval enigszins eens ben met de kritiek. Enigszins.
De beelden en dergelijke van onze nationale helden hoeven van mij niet weg. Wat wel zo fijn zou zijn, is een meer genuanceerde beschrijving. Niet gezien door de hedendaagse bril, maar wel meer waarheidsgetrouw. Men mag toch ook melden dat bepaalde helden en/of organisaties slaven vervoerden en/of verkochten? Of een dorp hebben platgebrand? Zo ging dat in die tijd. Pas op Curaçao hoorde ik heel andere geluiden over onze helden en de Oost en West Indische compagnies. Toen merkte ik hoe eenzijdig en vooral positief de geschiedenis van ons eigen land beschreven is. Natuurlijk hebben ze veel bijgedragen aan Neerlands Roem. Dat is dan wel per saldo.
Dus gewoon die beelden, portretten, naamgevingen laten voor wat ze zijn. Enkel de geschiedenisboekjes wat aanvullen en mensen zelf laten bepalen of er sprake is van een held of enkel een bekend persoon. Meer waarheidsgetrouw dus. Let wel, Prins Bernard deed ook rare / nare dingen.