maandag 27 januari 2014

Voordorp -1-

In mijn geboorteplaats Leiderdorp,  stond langs de Rijn twee statige gebouwen. Ik kende het grootste gebouw als 'Voordorp', een Kinderhuis. In het andere, rechts van het hoofdgebouw woonde de directeur, zo had ik begrepen. Naar aanleiding van een berichtje over Voordorp op mijn eerste blog, stuurde een voormalige bewoonster van Voordorp mij haar ervaringen. Ik mocht ze publiceren van de schrijfster. Ik heb in deze herpublicatie de namen gewijzigd in fictieve. Het betreft een 5 tal berichten met foto's. De schrijfster zag ik vele jaren later in een tv programma.

Kinderhuis Voordorp
"Na de echtscheiding van mijn ouders, werd ik in 1951 met mijn drie broers in ‘De Kleine Villa’ geplaatst. De villa was een onderdeel van Kinderhuis Voordorp. Het was gelegen op het terrein rechts naast het hoofdgebouw. In eerste instantie werden wij, 3 kinderen uit één gezin, bij elkaar geplaatst in de villa. Achter en voor het huis bevonden zich een grote tuin met speelplaats. Achter de villa was ook nog een groentetuin.
Het huis had een eigen ingang, beneden twee slaapkamers, een woonkamer en woonkeuken. In een grote hal hingen kapstokken, die genummerd waren. Kinderen kregen allemaal een nummer. Ik kreeg nummer 4, dat ook in mijn kleren kwam te staan. Boven waren nog twee slaapkamers, de badkamer en een balkon. Er was ook nog een zolder. Als we kleren nodig hadden, dan werden we meegenomen naar die zolder. Daar lag kleding, die andere kinderen te klein was geworden.
De eerste dag het was mooi weer en we mochten op een wip spelen in de voortuin van de Villa. We waren ons er niet van bewust, dat we daar zouden blijven.
We voelden aandacht, die we thuis gemist hadden. Ik accepteerde dat onze vader weer weg ging. In zo’n grote groep voelden we ons niet in de steek gelaten.
We konden ons snel aanpassen, want heimwee kenden we niet. We waren daar misschien nog te jong voor : Leo was 3, ik was 5 en Joep was 6 jaar.
Zondags kwam onze vader op bezoek. Dan gingen wij  wandelen buiten het terrein."