vrijdag 24 januari 2014

Gezellig koffieleuten

In het pittoreske stadje Schoonhoven, met haar grote sociale controle, werd Sonja geacht mee te doen aan allerlei huishoudelijke straatactiviteiten. Zo moest ze samen met bepaalde bewoonsters van de straat gedurende exact dezelfde tijd de slaapkamers luchten, het beddengoed uit het raam hangen en de grote schoonmaak doen. Daar werd dagelijks secuur op gecontroleerd door de dames. Ik ben nog even in de bres gesprongen voor haar, toen ze vragen gesteld kreeg over de voorjaarsschoonmaak. Ik zei beleefd : "Dames, mijn vrouw spaart geen jaar lang vuil op, ze maakt elke dag goed schoon." Maar dat werd mij niet in dank afgenomen.
Toen ze over een eigen autootje beschikte kreeg Sonja vrij snel te horen, dat ze met een paar vrouwelijke buurtgenoten elke woensdag even in Gouda boodschappen moest gaan doen. Toen Sonja op haar beurt zei, dat ze liever zelf wilde bepalen wanneer en wie er mee kon, was de boot aan.
Op de donderdagochtend was het de bedoeling om steevast met een groepje aan de koffie te gaan. Lekker kleppen over van alles en iedereen. Vooral over de laatsten. Maar o wee als iemand niet kwam, dan was de boot weer aan. Zelfs als daar een valide reden voor was opgegeven.
Tijdens die quasi gezellige koffie-uurtjes, werd flink geroddeld. Ook over de deelneemsters. En dan weet je dat je zelf ook aan de beurt komt. Natuurlijk pas als je niet bent komen opdagen of net weer op weg bent naar huis. Nee, dan maar geen koffie en gewoon jezelf blijven. Maar dat werd haar helemaal niet in dank afgenomen. Dus werd ze als lid oneervol geroyeerd. We hebben dat met koffie en gebak gezellig gevierd.