zondag 26 januari 2014

Anti inbraak

Tik, tik, tik, open...

Mevrouw is bang dat er ingebroken wordt. Ze had gezien, dat een schuurdeur drie scharnieren had die nogal opvielen. Ze staken uit aan de buitenkant en de scharnierpennen konden zodoende gemakkelijk verwijderd worden.
De deur was helaas niet voorzien van dievenklauwen. Na verwijdering van de pennen - een eenvoudig klusje-, kunnen onverlaten de deur zo uit het kozijn lichten. Ondanks dat de deur op slot zit. Dat had mevrouw dus heel goed gezien.
Dus hulpvaardige, handige Willem (zonder waterpomptang) werd vriendelijk gevraagd daar iets aan te doen.
Samen hebben we dievenklauwen gekocht. Er zijn verschillende uitvoeringen van. Een pen met schroefdraad is de meest eenvoudige. Van beide scharnierbladen wordt een schroef verwijderd. In het ene gat wordt de pen gedraaid en het tegenover liggende gat wordt uitgeboord, zodat de pen erin valt als de deur gesloten wordt. Natuurlijk moeten de beide schroefgaten in de scharnier wel precies tegenover elkaar liggen. Dus vooraf even controleren.
Dan zijn er dievenklauwen. Een pen en een ring, waar de pen na montage invalt. En tot slot zijn er ook scharnieren te koop met ingebouwde dievenklauwen.
Mevrouw koos voor de tweede optie : een pen met met ring. Bij de verpakking waar twee sets in zitten, zit een keurige handleiding. In echt Hollands! Ja, dat schort er ook wel eens aan. Dan krijg je een halfbakken vertaling uit het Chinees of Koreaans. En voor je het weet heb je het spul met raar gereedschap op een heel vreemde manier en plaats gemonteerd! Hahaha!
Sorry, ik liet me even gaan. De pen heb ik in de deur geplaatst, de ring in het kozijn. In dit geval met respectievelijk speedboor 10 en 17. Geheel volgens de voorschriften.
De beveiliging levert een vertraging op bij inbraak. En dat vindt het crimineel volk niet zo geslaagd. Maar als ze per se de scootmobiel willen hebben, dan krijgen ze hem toch wel. De nood in Oost Europa is erg hoog.
Maar dat heb ik haar maar niet gezegd, want mevrouw is erg tevreden en haar hartje klopt een stuk rustiger.