zaterdag 11 januari 2014

God en de politie


Gereformeerde kerk Leiderdorp
Er is een wetsvoorstel dat het beledigen van iemands God, Godslastering of blasfemie, niet meer strafbaar stelt. Veel mensen in dit land halen opgelucht adem : "Hoera, we mogen iemands God beledigen!" Ik ben christelijk opgevoed, al zit ik niet elke zondag in de kerk. Vloeken doe ik niet. Ik heb er zelfs een hekel aan.  Misschien ook een gevolg van indoctrinatie, maar aan de andere kant vind ik het ook helemaal niet nodig. Er zijn gelovigen, die van mening zijn dat ze iemand mogen doden als hij hun God niet erkent of zelfs beledigt. Ja, maar iemand vermoorden mag toch niet? Nee, maar er zijn gelovigen die hun geloof boven de wet achten. Dus moet je als beledigende of tegenpartij eraan geloven. Doet zo'n gelovige dat niet, dan zal hij zelf door zijn God aangepakt worden. Dat gelooft hij. Zo worden in naam van een God veel mensen vermoord. Sommigen schrikken er niet voor terug om zelfs hun eigen kinderen daarvoor op te offeren.
Hervormde kerk Leiderdorp

Gezien de manier waarop men hier in dit land met andere culturen omgaat, zal het erop neer komen dat het beledigen van de christelijke God wel mag, maar die van een ander geloof niet. Want we blijven wel overgevoelige, bange, pamperende Hollanders. Behalve als het op geloofsfanatisme en/of uitbuiten cq geld aankomt. Dan zijn sommige collega-gelovigen opeens helemaal van onze God los.
Ik weet niet hoe de liefhebbers straks invulling gaan geven aan het beledigen in het algemeen. Ik bedoel : men mag mijn christelijke God met een gerust hart straks uitmaken voor pannenkoek, of sukkel of vervloeken.
Niets aan de hand. Maar als men diezelfde woorden naar een politieagent in respectievelijk Zeewolde en Breda of over een andere niet christelijke God roep, dan is het een belediging.
Ik weet wel dat mijn God geen politieagent is, ook al is mij niet bekend of Hij dan wel gestudeerd heeft. Maar om nu te stellen dat een politieagent hoger is dan mijn God, gaat mij te ver. Hoewel, er zijn nogal wat goddeloze agenten die dat van zichzelf wel vinden. Dat zijn in mijn ogen sowieso sukkels of pannenkoeken. Dat mag ik niet hardop zeggen, tenzij ik hen als een soort God beschouw. Dan mag het dus wel. Maar mijn God vindt het niet oké om er andere goden op na te houden.
Rest mij nog wat vragen : hoe ga ik straks met artikel 267 (wetboek van strafrecht) om, waarin het beledigen van iemand wordt geregeld? Wie is die iemand eigenlijk? Ben ik dat? Mijn naaste? Een God? Of een politieagent?